Nuttige tips voor de aankoop van een tv-toestel

3
275
Edge LED Panel van Samsung

Edge LED Panel van Samsung (© ; licentie: )

Led-technologieën
Er zijn ruwweg twee courante led-technologieën op de markt: edge led en backlight led. Samsung maakt bijvoorbeeld veel gebruik van edge led. Bij edge led-tv’s worden de leds in de zijkanten verwerkt. Achter het lcd-paneel zitten reflectoren die het licht weerkaatsen. Bij edge led ligt de lichtopbrengst hoger dan bij ccfl en bovendien kan men ultraplatte schermen produceren. De tv zal bij gebruik van deze technologie ook minder stroom verbruiken, maar dat mag je gerust met een korreltje zout nemen. De leds geven immers heel de tijd licht af vanaf de zijkanten van het toestel.
Qua energiebesparing kies je dus beter voor een backlight led-tv. Vergelijk het met een kamer die je ofwel helemaal verlicht met een 150 watt halogeenlamp of met vier halogeenlampjes van 35 watt die je ook nog kan dimmen. In het laatste geval zie je ook door heel de kamer licht, maar verbruik je minder, omdat niet op iedere plaats evenveel licht moet zijn. Backlight led heeft bepaalde voordelen ten opzichte van een edge led-tv. Eerst en vooral zitten de leds bij deze technologie achter het lcd paneel verwerkt (in clusters). Philips noemt deze technologie Led Pro. Omdat bij deze technologie de leds per cluster gedimd kunnen worden, kunnen hogere contrastwaardes en een lager energieverbruik bekomen worden. Nadeel is dat de tv’s vooralsnog dikker zijn dan hun edge led collega’s.

1
2
3
4
5
6
7
8
Vorig artikelHeadsets met ondersteuning voor Super Wideband Audio
Volgend artikelEnergiezuinige en ultraslanke Full HD-monitoren

3 REACTIES

  1. De bedoeling was in dit artikel te kijken naar de tv technologie en niet naar netwerktechnologie. DLNA gaat verder dan de tv-wereld alleen, het zit ook in allerlei andere apparatuur. DLNA is weliswaar een interessant onderwerp om ook eens te behandelen, we zetten het op ons lijstje.

  2. hoe zit het met DNLA,
    waarom wordt dit onderwerp niet besproken in dit artikel ?
    nochthans veel actueler en interessanter dan dat exotische en weinig interessante 3D gedoe

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.