Het nieuwe goud van de softwaresector

0
52
Quickoffice logo

Quickoffice logo (© ; licentie: )

Microsoft
Omdat het principe achter de App Store zo slim in elkaar steekt, proberen andere fabrikanten dit te kopiëren. Voor Windows Mobile, het smartphone-besturingssysteem van Microsoft, kon je al apps downloaden lang voor iemand ooit van de iPhone had gehoord. Maar tot voor kort was er geen ‘one stop shop’ voor Windows Mobile-apps. Met de Windows Marketplace is er die sinds kort wel, al is het aanbod voorlopig nog vrij mager. Probleem is immers dat elke fabrikant van Windows-smartphones zo een beetje zijn eigen ding doet. De Windows Marketplace is niet standaard aanwezig op elk Windows-mobieltje. Soms moet je die als gebruiker nog zelf installeren. (Stuur een sms met de tekst MARKET naar 3010 en ontvang de url gratis.) Het gebeurt ook dat de fabrikant zijn eigen winkel installeert. Al die app-winkels werken op hun eigen manier en hebben natuurlijk ook hun eigen inlogsysteem.

Omarket

Omarket (© ; licentie: )

BlackBerry en Google
Ook voor smartphones van Nokia, Palm, RIM (BlackBerry) en Google (Android) bestaan er ondertussen app-winkels. Verder zijn er nog winkels zoals Appolicious, Handango en PocketGear waar je terecht kunt voor apps voor verschillende platformen tegelijk. Omarket (vroeger OpnMarket) heeft dan weer een ruim aanbod van gratis apps.
De Google Android Market bevat overigens veel meer gratis apps dan de Apple App Store. Dat is het gevolg van het open karakter van het Android-platform. De App Store wordt volledig door Apple gecontroleerd. Zonder goedkeuring van Apple kun je als ontwikkelaar je apps niet in de App Store aanbieden, of die nu gratis of betalend zijn. Apple censureert ook bepaalde apps, bijvoorbeeld als die de functies van de iPhone of iPod touch dupliceren (bv. de browersfunctie), of als ze toegang geven tot materiaal dat door Apple als obsceen wordt beschouwd. Zo verbood Apple ooit een e-boeklezer omdat je daarmee ook de Kama Sutra kon downloaden. Het verbod werd achteraf weer opgeheven; het zou om een vergissing gaan. Bij Google is van dat alles geen sprake. Ook BlackBerry App World en Windows Marketplace zijn opener dan de Apple App Store.

1
2
3
Vorig artikelBlu-rayspeler levert Full HD 3D filmbeleving
Volgend artikelTwintig populaire apps voor mobieltjes
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.