Sneller en zuiniger met solid state drives (ssd)

0
385
Dit artikel is deel 5 van 5 in het DiskIdee dossier Enterprise storage
DossiernavigatieKrachtige NAS in rekformaat voor kleinere bedrijven

Niet de volledige capaciteit
Ten slotte is het belangrijk nooit de volledige capaciteit te gebruiken. Laat bij voorkeur altijd minstens twintig procent ruimte vrij op elke ssd drive.

Zuinig
Omdat ssd’s voorlopig nog duur zijn, is het wellicht een goed idee om ze alleen te gebruiken voor het besturingssysteem en de applicaties. Gegevens die vaak wijzigen, bewaar je zoveel mogelijk op een klassieke harde schijf. Een Windows-installatie gebruikt gauw meer dan 30 GB. Dan is een ssd van 40 GB te krap bemeten, want na formattering blijft van die capaciteit nog maar 38 GB over. Trek daar nog eens twintig procent vanaf die je vrij moet houden en er blijft nog maar 30 GB over. 64 GB is dan een betere, maar ook duurdere keuze. Reken 150 à 200 euro voor een 64 GB ssd drive. Als geld geen bezwaar is, kun je natuurlijk voor nog hogere capaciteiten gaan. Er zijn ondertussen al ssd’s van 256 GB en zelfs 512 GB te koop. Die kosten wel een pak geld. Een instapversie van 256 GB komt al gauw op 600 euro. Voor dat geld koop je gemakkelijk tien gewone harde schijven.

1
2
3
4
Vorig artikelMet Kinect word je zelf gamecontroller
Volgend artikelJe sociale netwerken altijd stand-by
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.