Sneller en zuiniger met solid state drives (ssd)

0
385
Dit artikel is deel 5 van 5 in het DiskIdee dossier Enterprise storage
DossiernavigatieKrachtige NAS in rekformaat voor kleinere bedrijven

In de praktijk moet je dus alles back-uppen, de inhoud van de schijf volledig wissen en daarna alles herstellen.
Bij nieuwere ssd’s en besturingssystemen is dit gelukkig niet meer nodig. Het toverwoord waar u op moet letten is de ondersteuning voor het TRIM-commando. Zowel de drive als het besturingssysteem moeten dit ondersteunen (bij Windows 7 is dit al het geval). De Kingston SSDnow Vplus op de foto bij dit artikel ondersteunt bijvoorbeeld het TRIM-commando.
We moeten dit potentiële nadeel wel relativeren. Zelfs met een vertraging van veertien procent na langdurig gebruik blijft elke ssd drive nog altijd een stuk sneller dan een klassieke harde schijf. Dus in de praktijk is dit probleem alleen van belang in heel specifieke situaties, waar de prestatie van primordiaal belang zijn. Voor de doorsnee gebruiker is het niet echt een probleem.

Kingston SSDnow Vplus Bundle 512GB

Kingston SSDnow Vplus Bundle 512GB (© ; licentie: )

Niet defragmenteren
De technische achtergronden uitleggen zou ons te ver leiden, maar door de manier waarop ssd’s intern werken, is het essentieel dat je ze nooit defragmenteert. Je moet de eventuele automatische defragmentatie van jouw besturingssysteem dus uitschakelen voor elke ssd. Onder Linux en Mac OS is dit geen probleem, maar onder sommige Windows-versies moet je handmatig het Windows-register aanpassen om dit voor mekaar te krijgen. Dat is voor de meeste gebruikers een stap te ver.

1
2
3
4
Vorig artikelMet Kinect word je zelf gamecontroller
Volgend artikelJe sociale netwerken altijd stand-by
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.