Bestanden efficiënt uitwisselen via torrents

0
69

Ondertussen bestaan er ook Mac OS.X versies van µTorrent en Vuze, maar veel Mac-gebruikers geven de voorkeur aan Transmission, omdat die minder geheugen gebruikt en erg eenvoudig werkt. Transmission heeft ook een webinterface voor de Apple iPhone zodat je torrents kunt starten en stoppen via jouw mobiel.

Illegaal of niet?
Bittorrent Wallpaper by McSmoHet illegaal downloaden van films, muziek, software en tv-programma’s gebeurt tegenwoordig vooral met behulp van bittorrent. Zogenaamde torrent-sites draaien hun eigen trackers en publiceren torrent-bestandjes die verwijzen naar tienduizenden illegale bestanden.
Wereldwijd is er een hevige juridische strijd gaande tussen de copyrighthouders en de torrent-sites. De sites beweren dat ze niets illegaals doen: ze hosten de illegale inhoud immers niet zelf. De rechthebbenden zien dat uiteraard anders. Ze slagen er de laatste tijd in om meer en meer torrent-sites te dwingen de verwijzingen naar illegale inhoud van hun sites te verwijderen. In de praktijk betekent dit vaak dat de site moet sluiten, want vaak staan er alleen maar verwijzingen naar illegale bestanden op.
Als u een illegaal bestand downloadt via het bittorrent-netwerk, uploadt u het per definitie ook. Dan bent u in elk geval illegaal bezig. Momenteel worden individuele downloaders bij ons nog niet aangepakt, maar wat niet is kan nog komen. Voorzichtigheid is dus geboden, zelfs al hebt u geen morele bezwaren tegen het downloaden van illegale inhoud.
Het is natuurlijk niet de schuld van het bittorrent-protocol dat het veelvuldig wordt misbruikt voor illegale downloads. Technisch is er niets mis met dit stukje software. Het wordt gelukkig ook meer en meer voor legale doeleinden gebruikt. Zo heeft de VPRO drie documentaires verdeeld via bittorrent met een Creative Commons licentie. Omroepen zoals CBC in de V.S. en NRK in Noorwegen deden al hetzelfde. Het populaire multiusergame Word of Warcraft wordt eveneens verdeeld via bittorrent. Hetzelfde geldt voor heel wat open source software, zoals Linux-distributies. En ook aanbieders van commerciële software zoals Microsoft gebruiken varianten van dit protocol om grote bestanden naar hun klanten te versturen.

1
2
3
4
Vorig artikelAll-in-one multimedia-pc met Full HD touch screen
Volgend artikelInstapmodellen in de Sony Alpha D-SLR camerareeks
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.