Bestanden efficiënt uitwisselen via torrents

0
69

Praktijk
Om bestanden te kunnen aanbieden of downloaden via bittorrent heb je cliëntsoftware nodig (zie verder). Maar misschien hoef je helemaal geen software te installeren. Steeds meer netwerkschijven of NAS (Network Attached Storage)-apparaten hebben immers een ingebouwde bittorrent-client die je via een webbrowser kunt bedienen. Dat is onder andere het geval met recente opslagapparatuur van Iomega, LaCie, LG Electronics en Synology. Ook sommige browsers zoals Firefox en Opera ondersteunen het downloaden van torrents.
Downloaden via het bittorrent-protocol is niet zo moeilijk. Voor elk bestand dat je kunt downloaden bestaat er een torrent-bestandje dat vaak ook effectief de extensie ‘.torrent’ heeft. Dit bestandje bevat een code die de bittorrent-client toelaat om zichzelf te koppelen aan de ‘tracker’ of computer die de distributie coördineert. Het te verdelen bestand bevindt zich niet fysiek op die tracker of verdeelcomputer. De tracker dient alleen om de clients die in het bestand geïnteresseerd zijn, te koppelen aan de zwerm met daarin het bestand.
Wil je zelf ook bestanden verdelen via het bittorrent-protocol dan moet je je eigen tracker configureren en het bijbehorende torrent-bestandje doorspelen aan degene naar wie je dat bestand wil versturen. Dat is wel wat ingewikkelder dan gewoon een torrent downloaden, reden waarom we er hier niet verder op ingaan. Maar op het internet vind je daar genoeg informatie over.

utorrent

utorrent (© ; licentie: )

Bittorrent clients voor Windows en Mac OS.X
De twee beste bittorrent-clients voor Windows zijn µTorrent en Vuze. µTorrent gebruikt weinig geheugen en werkt snel en eenvoudig. Vuze heeft meer features, zoals een ingebouwde mediaserver en een koppeling met het Vuze HD Network met daarin allerlei legale multimediainhoud. Vuze heeft echter Java nodig en gebruikt heel wat meer geheugen. Beginnende gebruikers kiezen daarom best voor µTorrent, terwijl meer ervaren gebruikers een keer moeten kijken naar Vuze.

1
2
3
4
Vorig artikelAll-in-one multimedia-pc met Full HD touch screen
Volgend artikelInstapmodellen in de Sony Alpha D-SLR camerareeks
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.