Bestanden efficiënt uitwisselen via torrents

0
69

De voordelen zijn legio. De lasten van het up- en downloaden worden verdeeld over alle cliëntcomputers. Op die manier kunnen ook clients met een beperkte bandbreedte zoals kleine computers of zelfs mobieltjes toch omvangrijke bestanden downloaden. Het beperkt ook de kosten voor degene die een bestand wil verspreiden. Die moet immers niet meer investeren in een zware server en dito internetverbinding. Het volstaat om een bestand aan te bieden of, in het technische jargon, the ‘seeden’. Andere gebruikers kunnen vervolgens het aangeboden bestand downloaden. Hoe meer gebruikers het bestand downloaden, hoe meer bandbreedte er beschikbaar komt voor de download. Iedere gebruiker downloadt immers niet alleen, maar uploadt ook.

Vuze

Vuze (© ; licentie: )

Verdeel en heers
Bittorrent zorgt ervoor dat alle datapakketjes netjes tussen de op de torrent aangesloten clients verdeeld worden, ieder naar eigen vermogen. Zodra een client het bestand volledig binnengehaald heeft, wordt die zelf ook een ‘seeder’: de beschikbare bandbreedte wordt nu volledig gebruikt voor het uploaden. Zo ontstaat een zwerm of ‘swarm’ van seeders en clients. Zelfs als de oorspronkelijke aanbieder van het bestand ermee stopt en zijn seed uitschakelt, blijft de zwerm bestaan en kunnen anderen het bestand blijven downloaden. Bittorrent zorgt dus ook voor redundantie: de kans is erg groot dat iedereen het bestand succesvol kan binnenhalen. In een klassieke opstelling met een server en vele clients kan het gebeuren dat de server of diens internetverbinding uitvalt, zodat sommige clients het bestand niet of maar gedeeltelijk kunnen downloaden.

1
2
3
4
Vorig artikelAll-in-one multimedia-pc met Full HD touch screen
Volgend artikelInstapmodellen in de Sony Alpha D-SLR camerareeks
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.