Kijken in drie dimensies

0
150

Om een acceptabele kijkervaring te verkrijgen, moeten de beelden tegen een heel hoge frequentie worden geprojecteerd. Hiervoor is geavanceerde computerapparatuur nodig, of tv’s met een hoge beeldfrequentie (200 Hz of meer). Beelden zijn vrij donker, maar dit wordt opgelost door het beeld met een hogere contrastverhouding te projecteren. Uiteraard is het ook in dit systeem niet mogelijk om zonder bril naar de beelden te kijken. Bovendien worden de hersenen flink belast bij het verwerken  van de snel afwisselende beelden. Sommige toeschouwers krijgen daar hoofdpijn van.

Stereo foto

Stereo foto (© ; licentie: )

Huiskamer
De technologie is ver genoeg gevorderd om 3-D stereoscopie ook op een betaalbare manier in de huiskamer te introduceren. Op de beurs voor consumentenelektronica IFA in september vorig jaar demonstreerden fabrikanten zoals JVC, Mitsubishi, Sony, Panasonic en LG verschillende 3-D tv’s en Blu-rayspelers. Sony heeft een 3D-versie aangekondigd van zijn populaire PlayStation-spelconsole. ATI en Nvidia pakken uit met 3-D grafische kaarten en chips voor in computers en laptops. Op hun beurt brengen Acer, Asus, Packard-Bell en andere computerfabrikanten 3-D monitoren en zelfs complete 3-D laptops op de markt. Meer hierover lees je in onze 3-D rubriek.

1
2
3
4
5
Vorig artikelVergelijken we appels met peren?
Volgend artikelGestroomlijnde touchscreen-gsm in het instapsegment
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.