Energiezuinig netwerken over het stroomnet

0
339
devolo dLAN 200 AVmini

devolo dLAN 200 AVmini Powerline-adapter (© ; licentie: )

De Duitse specialist in Powerline-apparatuur devolo heeft een nieuwe 200 Mbit/s netwerkadapter voor het gewone stroomnet die kleiner en energiezuiniger is dan ooit tevoren. Wij hebben de adapter voor jou getest.

Powerline Communication of Carrier (PLC), veelal afgekort tot Powerline en soms ook Homeplug genoemd, is een standaard voor data- en netwerkcommunicatie via het stroomnet. Je kunt dus je bestaande stroombekabeling gebruiken om een netwerk aan te leggen. Dit werkt bij alle recente stroominstallaties, maar ook bij oudere, afhankelijk van hoe de bedrading is uitgevoerd. De Duitse specialist in Powerline-apparatuur devolo biedt met de nieuwe dLAN 200 AVmini de compactste Powerline-adapter aan die we al gezien hebben. We hebben de devolo dLAN 200 AVmini Powerline Starter Kit voor je getest.

In de verpakking
In de kleine verpakking vinden we twee Powerline-adapters terug, twee witte netwerkkabels, een cd en een beknopte installatiehandleiding.

dLAN 200 AVmini adapter
Zoals je op bijgaande foto kunt zien is de devolo dLAN 200 AVmini (MT2229) Powerline-adapter niet veel dikker dan een muntstuk van twee euro. De adapter is ook heel wat kleiner dan zijn voorgangers, zoals de eerder door DiskIdee geteste dLAN 200 AVeasy en dLAN 200 AVplus homeplugs.

Stroomverbruik
Deze Powerline-adapter verbruikt ook minder dan de andere producten in de dLAN 200-reeks van devolo zoals de dLAN 200 AVplus (MT 2166) of de dLAN 200 AVeasy (MT2110), namelijk nominaal 4,3 Watt tegenover 5,5 à 5 Watt voor de zijn grotere voorgangers. Wij maten overigens een effectief gemiddeld stroomverbruik van ca. 3,8 Watt. Dat is erg bescheiden.

1
2
3
4
Vorig artikelDoe meer met je 802.11n draadloze router
Volgend artikelNetwerkcamera voor 24-uurs bewaking
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.