Achtergrond | Audio / Video
Comprimeren van muziek met of zonder kwaliteitsverlies

Audiocompressie: kwaliteit versus omvang

Logitech Squeezebox Radio, voorbeeld van een muziekspeler die zowel gecomprimeerde als ongecomprimeerde digitale muziek kan afspelen

Er bestaan heel wat verschillende methodes voor audiocompressie en sommige heffen een zware tol op de geluidskwaliteit. Wat bestaat er allemaal en wat is het best voor muziek?

Comprimeren is verkleinen. Audio verkleinen doe je alleen als je wil dat het minder omvangrijk wordt, zodat je niet zoveel plaats nodig hebt om het op te slaan of zodat je het sneller kunt transporteren over een of andere elektronische verbinding. Muziek wordt tegenwoordig vooral beluisterd op draagbare spelertjes, op mobieltjes, op computers of online. Alleen neemt audio in zijn natuurlijk formaat nogal veel digitale ruimte in beslag. Een audio-cd met ongeveer een uur muziek erop verbruikt zo’n 650 MB opslagruimte. Voor honderd cd’s zou je dus al 65 GB nodig hebben, en voor duizend cd’s 650 GB. Dat is niet praktisch. Daarom hebben knappe koppen vlijtig gezocht naar methodes om de benodigde opslagruimte voor muziek in te krimpen. Het toverwoord heet audiocompressie en er bestaan twee soorten: verliesloze en met verlies werkende compressie.

Verliesloze compressie
Verliesloze audiocompressie werkt, zoals de naam het al zegt, zonder verlies aan kwaliteit. Er wordt dus absoluut niets weggegooid van het audiosignaal. Wat er opgeslagen wordt, is 100% gelijk aan het originele muzieksignaal. Hiermee bereik je de allerhoogste kwaliteit. Maar er is een limiet hoeveel je hiermee kunt inkrimpen. Veel meer dan de helft (compressieverhouding 1:2) zit er niet in.
Het inlezen van de data op een audiocd in een computer levert zogenaamde WAV-bestanden op die PCM-data bevatten. PCM is de opslagmethode die een audiocd gebruikt om muziek te bewaren. Er bestaat een gratis verliesloze audiocompressor die FLAC heet (‘Free Lossless Audio Codec’ of ‘gratis verliesloze audiocompressie/decompressie’) en die dit nog verder kan inkrimpen tot hooguit de helft.

Pagina's: 1 2 3 4 5 6

Laat een reactie achter

  

  

  

Je kunt deze HTML tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

unrumpled-mortarless