Tussen de twee in

52
1362
ALDI Medion Akoya P7614 (MD 98190)

ALDI Medion Akoya P7614 (MD 98190) (© ; licentie: )

We konden onze ogen bijna niet geloven, maar volgende week kan je alweer een Medion notebook kopen bij Aldi! Sinds nieuwjaar zagen we achtereenvolgens eerst de reuzegrote 18,4” Akoya P8612 (MD 98110), vervolgens de piepkleine 10” netboek Akoya E1218 (MD 98210) en vanaf 30 januari 2010 kan je in de Nederlandse Aldi vestigingen een maatje tussenin kopen: de 17,3” Medion Akoya P7614 (MD98190). Is het voor € 599 een koopje?

De Medion Akoya P7614 (MD98190) meet 42,3 x 28,0 x 4,4 cm en weegt 3,3 Kg. Hij heeft een schermdiagonaal van 17,3”, wat overeen komt met 44 cm. Hiermee behoort hij toch al tot de grotere notebooks waarop je best een filmpje kan meepikken, maar blijft hij toch nog vlot transporteerbaar. Het scherm heeft een resolutie van 1600 x 900 pixels, dus een 16:9 breedbeeldformaat. Heel wat films zijn op dat formaat opgenomen, je kunt ze dan op deze notebook bekijken zonder hinderlijke zwarte banden. De benaming “HD+” die je in de reclamefolder aantreft is wel een beetje misleidend: voor “HD Ready” heb je weliswaar slechts een minimumresolutie van 1280 bij 720 pixels nodig en daaraan voldoet deze notebook ruimschoots, maar “Full HD” daarentegen vereist minstens een resolutie van 1920 x 1080 pixels.

1
2
3
4
5
Vorig artikelAnoniem surfen dankzij zoekmachine Ixquick
Volgend artikelSmartphone voor multimediabeleving
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

52 REACTIES

  1. Ik heb vorige week ook zo`n lifetab bij de aldi gekocht. Ik ben heel content over het apparaat, alleen werkt de webcam niet. Ik kan via msn wel chatten, maar er is geen mogelijkheid van webcam. Ik kan ook nergens in het configuratiescherm de webcam terug vinden, nochtans zijn er 2 aanwezig. Kan iemand zeggen hoe ik dit kan oplossen?

    • De app die je gebruikt moet de camera effectief ondersteunen; niet alle chatprogramma’s doen dit. Bv. in Skype kon het ook lange tijd niet, maar ondertussen met de laatste versie wel (je vindt skype in Android Markt). Google Talk (standaard geïnstalleerd in “Apps”) werkt ook met video. In de app market vind je andere video chat apps, waaronder Fring en Qik. Maar uiteraard is dat geen oplossing als al je vrienden op MSN zitten. (Sommige van die alternatieven zoals Fring laten je wel toe te chatten met je MSN-vrienden, maar dan kun je er nog niet mee videochatten).

  2. ik zit met een probleem de accu van mijn laptop is vermoedelijk kapot ik heb gehoord dat je die meschien in de friezer kan plaatsen voor 24 uur kan dat.???

    • Dat is wel de eerste keer dat ik dat hoor, maar baat het niet, dan schaadt het niet. Als je het probeert, laat ons dan het resultaat weten!
      Probeer toch maar nooit het omgekeerde, en hem in de microgolf te steken. Ik heb geen idee wat er zou gebeuren, maar gezond zal het niet zijn….

  3. Beste heer,

    Mijn kleinzoon heeft nu het volgende probleem:

    Na normaal gebruik de avond ervoor wilde hij de volgende
    ochtend zijn laptop weer gebruiken .
    Toen hij hem opstarte zag hij onderop het beeldscherm een
    wit gedeelte ( lijkt op een kras ) . Hierdoor kan hij
    bepaalde opties niet meer zien o.a de taakbalk.
    Wat kan hier de oorzaak van zijn en valt dit mankement van
    het beelscherm onder de garantievoorwaarden.
    Maw wimpelt Medion service centrum dit mankement niet af
    door te zeggen dat dit door ondeskundig gebruik is
    veroorzaakt . Hoe kan mijn kleinzoon aantonen dat hij
    niets verkeerd heeft gedaan ; of ligt de bewijslast bij
    Medion.
    Gaarne advies

    Mvg Hansvw

    • Dat lijkt op een breuk in het glas van het scherm. Als de laptop minder dan 6 maanden oud is dan is het aan Aldi om te bewijzen dat die breuk er is gekomen door verkeerd of onoordeelkundig gebruik. Kunnen ze dat niet dan moeten ze het scherm vervangen onder garantie. Is hij ouder dan 6 maanden maar minder oud dan 2 jaar dan is het aan de klant om te bewijzen dat het mankement te wijten is aan een fout in het ontwerp of een gebrek aan bouwkwaliteit, maar dat is natuurlijk veel moeilijker. Omdat het om een breuk gaat is de kans dan groot dat Aldi/Medion zal beweren dat het komt omdat de laptop is gevallen of gestoten. Het is dan aan jullie om te bewijzen dat het niet zo is. Kortom, hopelijk is de laptop minder oud dan 6 maanden… ik zou dan wel niet wachten om je garantie te claimen. (Dit is de Belgische wet, ik weet niet of dit in Nederland hetzelfde is.)

      • Beste heer Schildermans,

        Hartelijk dank voor uw reactie,

        De laptop van mijn kleinzoon is van 30 jan 2010 (MD98190-P7614):helaas meer dan 6 maanden in gebruik.
        Ik las op internet een aantal reacties over garantie ivm beschadigingen van het scherm.
        Hier las ik o.a de ervaring van iemand over de service van Dell. De monteur kwam zelf langs huis en verving
        het scherm kostenloos ondanks dat de klant niet kon
        aantonen dat hij het niet zelf had veroorzaakt.
        Ik weet niet of Aldi service aan huis verleent of dat je altijd de laptop moet opsturen naar het servicecentrum .
        Gaarne zou ik reacties van gebruikers ontvangen die hier reeds ervaring mee hebben.

        Mvg Hansvw

      • Beste heer Schildermans,

        U heeft gelijk het scherm is gebarsten.

        Voordat ik nu de laptop naar Medion opstuur en niet helemaal voor een verrassing wil komen te staan ivm de reparatie kosten ( want als je niet akkoord gaat met
        hun prijsopgave worden onderzoekkosten in rekening
        gebracht ) kunt u mij een indicatie geven wat ongeveer
        de kosten van inbouw van een nieuw scherm zijn.
        Ik lees namelijk uiteenlopende prijzen die in rekening
        worden gebracht tot zelfs 400 euro.
        Dit is dan niet meer rendabel want de laptop van mijn
        kleinzoon heeft 599 euro gekost.

        Mvg Hansvw

    • Kijk eens eerst in Configuratiescherm\Systeem en beveiliging\Systeem\Apparaatbeheer of je webcam in de lijst staat en wat er bij staat en of er geen melding bij staat dat de driver niet is ingestalleerd of een andere melding. Verwijder hem in voorkomend geval eens uit de lijst door erop te gaan staan en DEL te drukken. Herstart dan. Werkt hij nu wel?

  4. Geachte,ik ben in bezit van een 10″ Medion Akoya en vermoedelijk is de batterij stuk, ‘k ben naar dev Aldi geweest en deze vroegen het bewijs van aankoop wat ik niet in mijn bezit heb, hoe kan ik deze laten nazien of herstellen, bedankt en tot wederhoren, Erik

    • Als je zeker bent dat het de batterij is dan kun je gewoon een nieuwe kopen. Zoek in Google op accu medion akoya, je zult dan heel wat winkels zien die dit verkopen. Zelf hebben we in het verleden al met succes spullen besteld bij replacedirect. Die leveren ook in België. Maar er zijn ook andere internetwinkels.

  5. Hoi, ik heb hem nu een maand, en zowaar,hij bevalt me goed.
    Om te weten, Firefox werkt heel traag met W7, (dus niet de laptop)de plug-in Firefox Throttle(www.uselessaplications.com)
    Daarmee kun je namelijk spelen met de door Firefox gebruikte bandbreedte. Dan is het de bedoeling de bandbreedte op te schroeven, en niet zo`n beetje ook.
    Soms wordt wachten beloond, om gelijk de instellingen te veranderen van een nieuwe geteste laptop is ECHT niet slim.

    vr. groet, Gerrit

    bron, faqman, computeridee 16februari 2010.

  6. Het zou me verwonderen mochten de herstelmogelijkheden nu, na het verkleinen van C:, nog werken. Daarom zou ik in dit stadium de D: gewoonweg groter maken, dat is de meest simpele oplossing. Die hele kleine partitie is de actieve, van daar start het systeem op, en verwijst je in feite direct door naar de C: voor Windows7. Daarom zou ik hier in 1ste instantie afblijven. Ik vermoed dat op die partitie van 1 Gb een deel van de image van je C: staat, en bij het starten van de recovery (“Press F11…” weet je wel?) die kleine partitie je dan doorverwijst naar deze partitie ipv. de C:.
    Wil je absoluut een extended partitie, zou ik dat van de D: doen, en daar dan evtl. een logische E: inzetten. Je kunt ook rechtstreeks opstarten van de C: door deze actief (bootable) te maken, dan komt die mini partitie vrij. Die kan je dan groter maken en er rechtstreeks een driveletter aan toewijzen, of er een extended van maken met 1 of meer logische partities van maken. Ik ken jouw kennis-niveau in verband met computers niet, maar begin er niet aan zonder dat er iemand in de buurt is die je evtl uit de penarie kan helpen…

  7. Heb deze laptop ook gekocht en vindt hem erg traag werken.
    Het opstarten duurt lang, ook het openen van programma’s duurt lang, kortom vindt het nogal tegen vallen.
    Een ander bijkomend probleem is dat de standaard 500 Gb schijf als is verdeeld in 4 partities, zodat ik de C partitie welke ruim 240 Gb is niet meer kan verkleinen. dit laatst ervaar ik ook als een belangrijk minpunt.

    • Snelheidscontrole:

      Die snelheid vind ik raar?(Zonder aanvullend geinstalleerde software?). Kan je ook duiding geven aan traag en duurt lang? Heb je de prestatie gadget op de desktop staan? Kan je zien of er een process veel cpu in beslag neemt?
      Wat is de prestatie – index? (Ik heb 4.8 AERO als laagste score). Opstarten is onder een minuut.

      Ik heb zelf wel het volgende gedaan:
      * Nieuwe video driver nvidia geinstalleerd
      http://www.nvidia.com/object/notebook_winvista_win7_195.62_whql.html
      * Bullguard verwijderd en Microsoft security essentials geinstalleerd.
      * Cyberlink software gedeeltelijk gedeinstalleerd en processen van cyberlink uitgeschakeld.

      Partities tja … Niet handig.
      http://www.paragon-software.com/home/pm-express/

      Ik heb de twee kleine partities verwijderd en die bij de c: aangeplakt. Daarna deze opgedeeld in c:(200) en d:(rest) Ben er wel bang voor dat de recovery procedure dan niet meer werkt (niet meer getest!). Maar je hebt natuurlijk ook nog de herstel dvd’s van win7 32 en win7 64 en de driver/software dvd.

      • Ik heb van Medion een handleiding gekregen om meerdere partities te maken.

        Mail mij Uw adres en ik stuur deze in pdf.
        De bios updates op de Duitse site zijn voor de P7612 en veroorzaken problemen zodat het bios de Geforge 210 niet meer ziet.

        Dit is mij overkomen en Meion Nl. helpt mij niet.

        Ik zou graag een kopie van het Bios voor P7614 (Md 98190) ontvangen.

        • Ik zit met hetzelfde probleem. Kan geen partities maken op Erazer laptop. Met Medion helpdesk kom ik niet verder. Zou dus graag deze pdf willen hebben. BVD

        • De handleiding om de partities te maken kan ik je mailen na een mailtje aan adegraaff@home.nl.
          Uitgeprobeerd en werkt 100%.

          Zoals reeds vermeld op de site is de P7612 duidelijk anders.
          De bios update de Duitse site is dan ook niet geschikt voor de P7614.
          Ik zou het zeer op prijs stellen als iemand mij een kopie van het orginele bios kan sturen, zie e-mail adres. Ik heb nog wel paar tips wat betreft de snelheid.

    • Het probleem is dat je op een HD slechts 4 primary partities (waarvan 1 “active” = opstartpartitie) kunt maken – en die staan er al op door Medion. Maar je kunt die wel verkleinen en vergroten. Uiteraard eerst de ene verkleinen zodat er plaats vrijkomt, dan pas de andere vergroten! Je kunt ook van 1 van de actieve partities een extended partitie maken, waarin dan weer meerdere Logische partities passen. Klik op je Pc eens op Start, en helemaal onderaan in de lijst typ je FDISK ( + enter). Zo zie je tenminste wat Medion ervan gebakken heeft. Maar dit is echt niet de plaats om een beetje rond te dollen, één verkeerde instelling en je PC start niet meer op – en dus kun je je wijziging ook niet zonder meer ongedaan maken. Ook de recovery zal waarschijnlijk niet meer werken, en de garantie vervalt (waarschijnlijk). Vandaar ons advies: kijken mag, aankomen niet.

      • Garantie vervallen?

        Het lijkt mij niet dat “de garantie” op de laptop zou vervallen door het kundig of onkundig beschrijven of indelen van de harde schijf.

        Is er een specifieke bepaling dit dit zou uitsluiten?

        (Het zou natuurlijk wel kunnen dat als je garantie wilt claimen waarvan de oorzaak ligt in het aanpassen van de partitieindeling er extra kosten worden berekend.)

      • Garantie beperkt zich normaal gezien tot defecten aan het toestel. Maar wanneer je pc niet meer start omdat je ondeskundig heb zitten sleutelen aan de partities, kan je dat bezwaarlijk een defect aan het toestel noemen. Stuur je de pc dan naar Medion voor herstelling, dan gaan die hoogstwaarschijnlijk je HD uitbouwen, deze opnieuw clonen met één van hun master-HD’s en terug inbouwen. Ik vrees dat die werkuren zullen gefactureerd worden.
        Wat gaat er nu gebeuren wanneer bvb. een scharnier afbreekt, iets wat niets te maken heeft met partities? Geen idee. Maar ik herinner me een artikel – ik denk in Test-Aankoop – over een auto waarin een LPG installatie ingebouwd werd. Hierdoor verviel de complete garantie, ook op onderdelen die niets met de motor te maken hadden.

        • Oneens.

          Ik vind het raar dat derden al gaan adviseren om vooral geen wijzigingen aan een harde schijf (of bijv. zelfs bios) te doen!

          * Een harde schijf is juist bedoeld om er vaak gegevens op te zetten en te wijzigen.
          * Het aanmaken van een data partitie is juist een veilige optie.
          * Ik heb van ALDI / Medion geen (beperkende) garantie bepalingen ontvangen. (Ik denk dat een bepaling “Harde-schijf indeling mag nooit veranderd worden” niet geldig is/zal zijn)

          (Ik zou wel zorgen voor kennis van zake!!)

          Volgens mij zou garantie nooit deze beperking kunnen hebben. Europese garantie wetgeving gaat er ook vanuit dat een leverancier moet zorgen dat het produkt voldoet aan zijn “levens” verwachting.

      • Vraag aan René Paulus over de wijzigingen in partities:
        Ik heb sinds zaterdag een Medion Akoya MD 8338, waarop 4 partities zijn geïnstalleerd:
        – naamloze partitie, bestandssysteem onbekend, grootte 1 GB waarvan 1 GB vrij
        – C (waarop Windows7); grootte (na verkleinen) 99,91 GB waarvan 82,79 GB vrij
        > na verkleinen is 810,50 GB aan niet-toegewezen ruimte ontstaan
        – D (Recovery partitie); 20,00 GB waarvan 10,88 vrij
        – geen driveletter (System Reserved); 100 MB waarvan 72 MB vrij.

        De laatstgenoemde 3 partities allemaal met bestandssysteem NTFS.

        Een van deze partities zou ik willen omzetten naar een extended partitie om deze vervolgens (na uitbreiden met de niet-toegewezen ruimte) onder te verdelen in een aantal logische stations.
        Kan ik dit doen zonder consequenties voor het opstarten of de herstelmogelijkheden? Als ik het goed heb kan Windows alleen op een primaire partitie staan, maar hoe zit het met de benaderbaarheid van de andere partities als ik daar een uitgebreide partitie van maak?

        • Ervaring:
          Ik heb de 2 kleine partities verwijderd en de ongebruikte toegevoegd aan de c: partitie. Deze partitie opgedeeld in 2 van ongeveer 200 GB.
          Deze heten C: & D:

          De herstelpartitie heet bij mij nu F: (terwijl deze origineel D: hoort te zijn.)

          Bij mij werkt (even getest) systeemherstel niet meer!
          Is voor mij ook absoluut geen probleem:
          * Heb zelf een image van mijn actuele install.
          * Als ik de herstelpartitie zou gebruiken kost het me veel tijd alle programma’s weer te verwijderen. Hoewel je die tijd bij een schone install kwijt bent aan driver installatie … maar …. dan kan je wel meteen de actuele drivers gebruiken. (BTW nu performance index van 5.1)

          Ik zal nog een keer testen dat wanneer F: weer D: wordt het wel werkt. Maar zal wel niet ….

          • Na eerst een backup te hebben gemaakt heb ik de D: partitie (Recovery) van primair omgezet naar Logisch Station. Dit ging probleemloos met Aragon Partition Manager. Ik heb verder niets aan de grootte en de Drive letter veranderd. Bij het starten van de Recovery (F11) kom ik net als voorheen in het Recovery menu. Omdat er (gelukkig) nog niets te “recoveren” valt, heb ik e.e.a. verder niet uitgeprobeerd.
            Vanuit deze situatie kon ik vervolgens de niet-toegewezen ruimte indelen in nog meer logische stations.
            Mocht in een noodgeval de recovery partitie niet goed meer blijken te functioneren, dan kan ik altijd nog teruggrijpen naar òfwel de gemaakte backup, òfwel de meegeleverde Recovery discs. Voorlopig heb ik er echter alle vertrouwen in dat dit (voor mij) de goede oplossing is.

            Met dank aan René Paulus, die me op de goede weg heeft gezet.

          • De bios upgrade op de Duitse Medion site is voor een type met Intel video en geeft serieuze problemen.
            Upgrade P761x ziet alleen nog een standaard videokaart.
            Medion Nl. geeft geen oplossing of garantie.
            Ik zou graag een kopie van het Biosontvangen. Winflash.

            Indien geinterresseerd kan ik een pdf bestand sturen hoe de hd. te partioneren in zoveel partities als gewenst. Werkt 100%.

      • De handleiding om de schijf te paartioneren isc blijkbaar zeer in trek, is het mogelijk deze als download op de website te zetten?

  8. Zou niet weten waarom het geen goeie laptop zou moeten kunnen zijn..?! Heb in verleden prima ervaringen met Medion computers (ook een laptop, tot ik er een kop koffie over gooide dan..) Alleen deze nu heb ik dus gekocht, en toch maar weer terug gebracht, omdat hij bij mij gewoon niet goed werkte; de touchpad was gewoon onwerkbaar, wat ik ook probeerde aan instellingen, en ik had steeds allerlei vertragingen (zoals tijdens typen, dat ie regelmatig een aantal letters even achterbleef) Heb hem nu dus toch maar terug gebracht, maar vond ik wel jammer – had eigenlijk best nog een willen proberen, maar waren verder al verkocht. Kon immers ook gewoon aan dit exemplaar liggen dat ik toevallig had, want hoor van anderen geen problemen?!

    • @Fred:
      Heb je ook iets van onderbouwing voor je stelling?

      +Door duitse bladen PCWelt en Chip prima getest.
      +Garantie 3 jaar
      +Eerlijke hardware
      +Erg stil

      Ik heb deze laptop zelf en heb ook een HP en Asus laptop. De medion zit prima in elkaar.

  9. Hoe kan ik de webcam aanzetten? Als ik Fn + F9 intoets gebeurd er niets.Met Skype wil er ook geen beeld gegeven worden. Jan

    • Kijk eens of de webcam door het systeem herkend wordt (Start – Apparaten en Printers, normaal vind je onder apparaten ook je webcam). Staat daar een vraagteken bij, vind je de drivers op http://www.medion.com/de/?service/treiber_~u~_updates.html . Vul in het middelste vak achter MD-LT het nummer 98190 in. Daar vind je een “treiber fur webcam”. Hij staat daar wel als een driver voor Win98SE, maar het is wel degelijk die voor Win 7.

    • Een andere aanwezige tool om je webcam te gebruiken is youcam van cyberlink. Deze staat in de oorspronkelijke menu-map HomeCinema.

      btw: Als je tijdens het drukken van FN-F9 een pingel geluidje hoort is de camera ontkoppeld.

      • Hallo, ik weet ook niet hoe ik de webcam aankrijg.
        Heb de link gevolgd en de treiber gedownload. maar er gebeurt niks, heb ook drivers gevonden op de pc.
        Hoe zet ik het ding aan?
        Als ik FN en F9 indruk gebeurt er niets ook geen pingel geluidje….
        Wat nu?
        greetz

      • Deze oplossing werkte, in combinatie met FN-F9, geweldig. Webcam staat AAN. Dank jullie voor de oplossing.

    • Wat waren de specificaties van de laptop waarmee je de Medion MD98190 hebt vergeleken.

      Bij mij presteerd de laptop naar behoren en vergelijkbaar met andere laptops met deze processor.

  10. Heb gisteren ook deze laptop gekocht, maar moet zeggen, tot nog toe niet erg enthousiast erover.. Ben nog een beetje aan t uitzoeken of het misschien aan bepaalde instellingen ligt, maar bv de muis werkt erg slecht (de gevoeligheid inmiddels op maximaal gezet, maar reageert gewoon erg traag en onhandig op je vinger)en ook werkt het heel traag; zowel het openen van nieuwe pagina’s op internet als zelfs gewoon typen in een mailtje, geeft regelmatig een vertraging er tussenin!!
    Zoals het er nu naar uitziet denk ik dat ik hem maar gauw weer terugbreng, dit komt mij niet erg prettig over allemaal..
    Hadden trouwens tijdje terug voor mijn vader een vergelijkbare laptop gekocht van Packard Bell, en daarbij vond ik de installatie een stuk makkelijker gaan, geen gedoe voor de muis bv enigszins funkitoneerde, alles wees zich vanzelf wel, en werkt prima. Misschien als ik hier meer tijd in zou investeren (of iemand die er meer handigheid in heeft) dat deze ook wel zou werken, maar tot nu toe werkt het een stuk minder dan mijn oude laptop, helaas!

    • Persoonlijk ben ik geen fan van muispadjes of zo’n knopje – ik heb altijd een USB muis bij voor mijn laptop. Dat kan je eventueel wel zo oplossen. Maar dat traag werken klinkt niet normaal. Mijn advies: als je je niet gelukkig voelt met een bepaald toestel, breng het terug – dat is juist het interessante aan Aldi, ze doen daar niet moeilijk over!

    • Ik heb in NL de Medion 98190 gekocht bij ALDI.

      Ben wel zeer tevreden.
      Muispad werkt bij mij gewoon goed. Het multi-touch gedeelte heb ik geen tijd in geinvesteerd en een BT muis aangesloten.

      Het systeem werkt vlotjes en heb absoluut geen last van haperingen oid. Ook de installatie liep bij mij geheel normaal! (voor de restore F11 een keer uit! en controleer of het genoemde effect dan ook al optreed -natuurlijk je gegevens backuppen!-)

      Scherm is glanzend maar heeft een hoge helderheid en is mooi strak. (ik heb 1 half werkende pixel).

      Wat ik wel mis is een activiteits LED van de HD.
      (Wie weet er een Gadget of Freeware tooltje! voor?)

    • De in Nederland verkochte laptop is – zoals ik ook al in de bespreking schreef – niet hetzelfde toestel als hetgene besproken werd in de test van Computerbild. Als ik je goed begrijp is er dus nog een verschil, nl. een niet-ontspiegeld scherm. Dat heeft het nadeel dat er vaak hinderlijke reflecties optreden, maar anderzijds heb je dan waarschijnlijk een hoger contrast (diepere zwart-waarden).

    • Ik denk dat je je hier vergist: in de test op Computerbild lees ik toch “Im Gegensatz zu den meisten aktuellen Notebook-Bildschirmen ist das Display wirksam entspiegelt”, en ook in de video ervoor wordt het scherm als ontspiegeld omschreven. Natuurlijk reflecteerd elke glasplaat min of meer, maar een niet-ontspiegeld scherm kan je (letterlijk) als spiegel gebruiken.

Reacties zijn gesloten.