Home Achtergrond

Vakkundig op de hoogte blijven dankzij webfeeds

2
69

Op de hoogte blijven van de nieuwigheden op interessante websites lijkt een onbegonnen taak. Gelukkig bestaan er web- of rss-feeds. Die vatten voor jou automatisch de nieuwigheden samen van alle webstekken die je privé en professioneel volgt.
rss-icon
In de loop der jaren verzamel je veel links in de map favorieten/bladwijzers. De een is nog interessanter dan de andere. Het zijn allemaal webstekken die je moet volgen. Maar als je dagelijks al die sites moet bezoeken om te kijken of er nieuws op staat, ben je daar na verloop van tijd je hele ochtend aan kwijt. Dat moet handiger kunnen, zou je denken. En het kan inderdaad efficiënter dankzij zogenaamde webfeeds. Die tref je tegenwoordig op zowat elke webstek aan. Een webfeed is een soort automatische samenvatting van een website.
In plaats van webfeed spreekt men ook van rss-feed, naar het stukje techniek dat die feeds op een standaard manier aanmaakt. Webfeeds is echter een betere term, want er bestaan ook andere technieken zoals ‘Atom’ om dergelijke feeds aan te maken. In de praktijk hoef je je niets aan te trekken van de achterliggende techniek. Alle webfeeds werken immers grotendeels op dezelfde manier.
Een feed wordt automatisch vernieuwd telkens wanneer een website nieuwe informatie publiceert. De feed bevat de titel van het nieuwe artikel, datum en uur van publicatie en een korte samenvatting. Sommige websites publiceren zelfs de volledige inhoud van het nieuwe artikel in hun feed.

2 REACTIES

  1. Ik maak al geruime tijd met heel veel tevredenheid gebruik van Saga in Firefox.

    Gerrit Regtop
    CEO Gorbu MegaSponsor

Comments are closed.