Vakkundig op de hoogte blijven dankzij webfeeds

2
69

Abonneren
Je kunt je op allerlei manieren op dergelijke feeds abonneren. Vervolgens kun je ze bijvoorbeeld ’s ochtends snel raadplegen. Dat kan in je browser, op een speciale website, in je e-mailprogramma of in een gespecialiseerde feed-lezer. Je opent vervolgens alleen de artikels die je echt interesseren.
Moderne browsers herkennen de webfeed van een website automatisch. Surf je naar een website met een webfeed dan verschijnt er een speciaal oranjekleurig logo aan de rechterkant in de adresbalk van je browser (bij FireFox) of in een snelmenu naast de tabs (bij Internet Explorer). De meeste websites tonen daarnaast ook nog onderaan of aan de zijkant een oranjekleurige feedknop die dezelfde functie vervult. In dat logo staat vaak de afkorting rss. Soms wordt ook de afkorting xml gebruikt. Door op het feedlogo of de feedknop te klikken, open je de feed in je browser. Sommige websites publiceren meerdere feeds, bijvoorbeeld eentje per categorie, of een aparte feed voor het forum dat eventueel bij de website hoort. Als je op de feedknop klikt, krijg je desgevallend een overzicht van alle beschikbare feeds. Je kiest er eenvoudig de gewenste feed(s) uit.
Firefox en Internet Explorer hebben simpele ingebouwde feed-lezers. Werk je met meerdere computers dan kan het handig zijn om de feeds die je interesseren te lezen via het web zelf. Anders moet je op elke computer een aparte verzameling feeds bijhouden. Dat wordt op den duur een onoverzichtelijk zootje. Google, MSN Live en Yahoo bieden je die mogelijkheid. Je kunt de feeds die je interesseren dan integreren op jouw persoonlijke homepage bij de gekozen webdienst.

Google Reader
Google Reader
1
2
3
Vorig artikelUltradraagbare LED-projector
Volgend artikelEen lange lijst verdwenen sites
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

2 REACTIES

  1. Ik maak al geruime tijd met heel veel tevredenheid gebruik van Saga in Firefox.

    Gerrit Regtop
    CEO Gorbu MegaSponsor

Reacties zijn gesloten.