Van IPv4 naar IPv6

1
169
Dit artikel is deel 28 van 35 in het DiskIdee dossier Netwerken ontsluierd (cursus)
DossiernavigatieInternetprotocols (deel 6)Configuratieprotocols 1

in een URL-samenstelling een poortnummer wil opgeven. Daarom omsluiten we IPv6-adressen in URL’s altijd door vierkante haken. Dus:

http://[2001:db8::1428:57ab]:8000

is de juiste manier.

Adrestoewijzing
Hoe wijzen we nu IPv6-adressen toe? Omdat een MAC-adres uniek is, ligt het voor de hand om een IPv6 automatisch te genereren aan de hand van dat MAC-adres. Ze kunnen ook sequentieel toegewezen worden. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik zit niet bepaald te wachten om een wereldwijd uniek ip-adres te hebben dat permanent aan mij gekoppeld is. Hoeveel privacy heb je dan nog? Gelukkig werd daar ook al aan gedacht: RFC 3041 probeert een beetje van de anonimiteit die je kunt genieten met IPv4 te herstellen door een mechanisme te definiëren waarbij willekeurige bitsequenties gebruikt kunnen worden in plaats van een uniek MAC-adres voor de samenstelling van een IPv6-adres.
Daar waar zelfconfiguratie bij IPv4 alleen mogelijk is met RARP, BOOTP of DHCP, kan dat bij IPv6 door een netwerkstation zelf gebeuren met behulp van de router in zijn netwerk. ‘Router advertising’ heet dat dan. Maar ook DHCP is nog mogelijk bij IPv6 en wel met DHCPv6.

Netwerken en soorten IPv6-adressen
Net zoals bij IPv4 kun je zelf definiëren hoe groot je netwerk is en hoeveel hosts je in een netwerk wil hebben. Bij IPv4 kon je dat doen door een netwerkmasker op te geven of via de ‘slash’-notatie (bijvoorbeeld 192.168.0.0/24 in plaats van 192.168.0.0 met netmasker 255.255.255.0) waarbij je opgaf hoeveel bits van het adres bij het netwerk horen vooraleer het hostadres volgt.
Omdat een IPv6-adres veel omvangrijker is, gebruiken we alleen de

1
2
3
4
5
6
Vorig artikelConfiguratieprotocols 1
Volgend artikelInternetprotocols (deel 6)

1 REACTIE

  1. Net ging het even fout met de reactie.

    Maar wat ik zeggen wou:
    Ik was wat informatie over IPv6 aan het opzoeken en toen kwam ik deze tegen.
    Dit artikel heeft mij veel duidelijk gemaakt heeft! Mijn dank daarvoor.

    Cees

Reacties zijn gesloten.