Home Achtergrond

Routers, bruggen en gateways

7
157
Dit artikel is deel 5 van 35 in het DiskIdee dossier Netwerken ontsluierd (cursus)
DossiernavigatieStekkerdozenEthernet (1)

Om meerdere netwerkstations of zelfs hele netwerken op elkaar aan te sluiten heb je een soort van schakelkast nodig. Afhankelijk van welke functie deze schakelkast precies heeft, spreken we van een hub, een switch, een router, een brug of een gateway.
nwt06_router
Een trapje hoger in intelligentie dan de hub staat de brug of bridge. Die werkt in de data- verbindingslaag en dient om twee netwerken met verschillende verbindingstypes (zoals bijvoorbeeld Ethernet en Token Ring) aan elkaar te koppelen. Zo wordt een Ethernet-frame door een brug in Token Ring-formaat omgezet en dan via de fysieke laag naar het Token Ring-netwerk gekopieerd. Die conversie gebeurt uiteraard via software en dus noemen we een brug intelligent. Het is bijgevolg ook mogelijk een brug te programmeren om frames op basis van bepaalde parameters te kopiëren en er zonodig bepaalde gewenste wijzigingen in aan te brengen. Het kan erg ingewikkeld worden allemaal als er meerdere bruggen bezig zijn frames tussen netwerken uit te wisselen. Voordat je het weet, heb je een lus. Om dat te voorkomen, maakt men gebruik van allerlei slimmigheden zoals STA (Spanning Tree Algorithm). De vorige keer besproken switch is eigenlijk een speciale versie van de brug of, zo je wil, een systeem tussen een hub/repeater en een brug in. Een switch is immers niet bedoeld voor formaatconversies, maar wel voor het schakelen van pakketten tussen twee netwerken van hetzelfde type. Het wordt vrijwel uitsluitend voor Ethernet gebruikt. Er bestaat ook nog zoiets als de “dual speed hub” en die verzorgt twee segmenten: een van 10 Mbit/s en een van 100 Mbit/s. Helaas kunnen stations van één segment niet communiceren met stations van het tweede. Daarvoor heb je immers een switch-functie nodig. Let dus goed op als je een 10M/100M-hub wil kopen: meestal wil je de switchfunctie en dat is duurder dan een gewone dual speed hub.

Yenta!
Een router is nog intelligenter. Dit systeem koppelt twee netwerken die op het niveau van de netwerklaag verschillen, maar wel dezelfde transportlaag gebruiken. Een voorbeeld is de koppeling van een Ethernet-netwerk aan een openbaar ISDN-netwerk. Er zijn ook zogenaamde brouters op de markt: dit zijn systemen die zowel een brug als een router in zich verenigen. Het meest gebruikte type van ISDN-router is wel hetgene dat bedoeld is om een Ethernet-netwerk aan te sluiten op ISDN en dat dan met name de netwerkprotocollen IP (internet) en IPX (NetWare) moet routeren. Op dit ogenblik is er een sterk verhoogde interesse in ISDN-routers voor TCP/IP om bedrijfsnetwerken op internet te kunnen aansluiten. De meeste routers zijn dus wel niet beperkt tot het routeren van TCP/IP en kunnen nog heel wat meer. De meeste software-oplossingen daarentegen zijn specifiek voor internettoegang geconcipieerd en doen dus alleen maar TCP/IP. De internetdeling in Windows 98 Tweede Editie is daar een voorbeeld van. Een router is veel complexer en dus ook duurder dan een brug. De router werkt door op basis van informatie in elk pakket deze pakketten te routeren van een netwerk naar een ander. Routers kunnen ook met elkaar communiceren en informatie uitwisselen om hen in staat te stellen de beste route te kiezen in een ingewikkeld kluwen van vele locale netwerken.

Open deur
Tenslotte is er de gateway (doorgang): dit systeem is bedoeld voor het leggen van een verbinding naar een netwerk dat een andere transportlaag gebruikt. Zonodig moet de verbinding zelfs in de applicatielaag tot stand worden gebracht. In de praktijk dient een gateway om twee volledig incompatibele netwerken met elkaar te koppelen. In het meest extreme geval verwijdert de gateway alle netwerkspecifieke informatie en verpakt de gegevens dan weer in pakketten die geschikt zijn voor het andere netwerk. Bekijk de twee incompatibele netwerken als twee besteldiensten: de ene kan alleen maar rechthoekige dozen verwerken, de ander alleen maar ovale. Een gateway zou dan de verbinding tussen deze twee besteldiensten vormen door elke rechthoekige doos uit te pakken en de inhoud over te brengen in een ovale doos en andersom.

7 REACTIES

  1. "Een trapje hoger in intelligentie dan de hub staat de brug of bridge. Die werkt in de data- verbindingslaag en dient om twee netwerken met verschillende verbindingstypes (zoals bijvoorbeeld Ethernet en Token Ring) aan elkaar te koppelen. Zo wordt een Ethernet-frame door een brug in Token Ring-formaat omgezet en dan via de fysieke laag naar het Token Ring-netwerk gekopieerd."
    De illustratie toont echter twee tokenring-netwerken die door een brug verbonden worden. Dit klopt niet met de tekst.

  2. Nele: de 5-4-3-2-1 regel heeft te maken met het ontwerpen van Ethernet netwerken en dient om netwerkcollisies zoveel mogelijk te beperken. Volgens deze regel mag je slechts 5 Ethernetsegmenten samenvoegen met behulp van 4 repeaters; slechts 3 segmenten mogen actieve zendende apparaten hebben en dat betekent meteen dat er dan 2 segmenten zonder \’zenders\’ zijn en zo kom je dan tot slechts één collisiedomein. Een collisiedomein is het netwerkbereik waarin een bepaald Ethernetpakket kan reizen terwijl het daarbij potentieel zou kunnen botsen met een ander Ethernetpakket.

  3. Kan je meer informatie geven over de 5-4-3-2-1 regel voor LAN?
    Ik kan er hier niets over terugvinden. Alvast bedankt!

Comments are closed.