OSI-laag is zoals ajuin

10
399
Dit artikel is deel 2 van 35 in het DiskIdee dossier Netwerken ontsluierd (cursus)
DossiernavigatieWat is een netwerk?Netwerktopologieën

1. Fysieke laag
verzorgt het fysieke transport van bits tussen systemen

Dit is de onderkant van het OSI-model. De fysieke laag definieert de methodes voor het verzenden en ontvangen van data over het netwerk. Dat omvat alles wat nodig is om de data fysiek over een netwerk te transporteren. Ook de bekabelingsmethodes, maar niét de bekabeling zelf. De fysieke laag behandelt immers de functies en diensten die nodig zijn om bytes via de bekabeling of een ander fysiek medium te versturen, maar dus niet dat medium zelf. Als je bijvoorbeeld een modem gebruikt, dan mag je de benodigde protocols (zoals V.90 en V.42bis maar ook de RS-232-protocols) tot de fysieke laag rekenen maar niet de modem en de seriële kabel zelf. ISDN-protocollen als X.75 en V.120 horen hier ook in thuis. Naast de bekabelingsmethodes omvat de fysieke laag alle toestellen (zoals modems, hubs, switches en repeaters) die dienen om de netwerkaansluiting van een station op de netwerkbekabeling aan te sluiten, maar ook alle signalisatie voor het verzenden en ontvangen van data (zoals RTS/CTS of XON/XOFF bij seriële verbindingen) en de mogelijkheid om signalisatie fouten in de netwerkmedia te detecteren. Het meest bekende voorbeeld van protocols voor de fysieke laag is de IEEE 802-serie.

2. Datalinklaag
beheert en controleert de datatransmissie en probeert fouten te corrigeren of meldt ze

Deze laag verzorgt de eigenlijke dataverbinding. Dat omvat de synchronisatie van de transmissie en het foutenbeheer op frameniveau alsook de foutcorrectie zodat informatie verstuurd kan worden via de fysieke laag. Het formatteren van het frame en de CRC-afhandeling (CRC controleert op fouten in het hele frame) gebeuren in deze laag. Je hebt meer dan waarschijnlijk al gehoord van Ethernet en Token Ring: dat zijn netwerktoegangsmethodes en deze laag voert die uit. De verbindingslaag voorziet ook de adresinformatie voor de fysieke laag bovenop het verstuurde frame. Voor Internet zijn twee voorbeelden van een protocol voor de dataverbindingslaag SLIP en PPP, al horen die eigenlijk ook een stukje bij de netwerklaag (we hadden al gezegd dat TCP/IP niet helemaal past in het OSI-model). Microsoft en Novell hebben hier geen specifieke protocollen voor.

3. Netwerklaag
verzorgt het transport, de adressering en de routering van pakketten doorheen een netwerk

De netwerklaag beheert de transmissie van berichten (pakketten) tussen netwerkstations. Hier wordt de routering verzorgd. Routering wil zeggen dat gebruik gemaakt wordt van bepaalde informatie om de data sequentieel van een netwerkstation naar een ander te laten lopen, liefst via het meest economische pad en dat zowel logisch als fysiek. Via deze laag kun je ook pakketten versturen via andere netwerken mits het gebruik van speciale toestellen die men routers noemt. Routers worden in deze laag gedefinieerd en ze koppelen twee netwerken die op het niveau van de netwerklaag verschillen, maar wel dezelfde transportlaag gebruiken. Bijvoorbeeld de koppeling van een Ethernet-netwerk aan een openbaar ISDN-netwerk. De bekendste netwerklaagprotocollen zijn IPX en SPX van Novell en IP voor Internet. De netwerklaag is meteen de grens van het communicatiesubnet: boven deze laag neemt de graad van abstractie drastisch toe. Voor laag 3 en lager is er meestal een bovengrens gesteld voor de grootte van de berichten (pakketten) die ze kunnen verwerken. In broadcast-netwerken is het routeren eenvoudig, zodat de netwerklaag dun is of helemaal niet bestaat. Dat is dan ook de reden waarom u het hieronder vermelde transportlaagprotocol TCP zo vaak gecombineerd ziet met IP tot wat men schrijft als TCP/IP.

1
2
3
4
5
Vorig artikelNetwerktopologieën
Volgend artikelWat is een netwerk?

10 REACTIES

  1. "Je ziet bij dit artikel een symbolische voorstelling staan van het OSI-model, samen met een tabel die een overzicht van lagen, functies en protocols in dat OSI-model geeft voor een Ethernet-netwerk met NetBIOS"
    -Waar staat deze tabel?
    -Die symbolische voorstelling zal die ajuin wel zijn, veronderstel ik.

  2. toch ff zeggen dat udp voor een onbetrouwbare verbinding zorgt mogelijk dus mét fouten. Het artikel insinueert dat udp foutloos overstuurt, terwijl dit niet het geval is

  3. Niet rechtstreeks op dit artikel maar ik ben erop gestoten door een ander probleem en zoek hulp. Ik zocht namelijk op internet naar cyclische redundantiecontrole want ik heb vakantiefoto\\\’s op cd-rom geschreven en nu kan ik ze niet meer oproepen. Mijn hele pc draait steeds vast op die cd-rom en telkens komt dezelfde opmerking naar boven: \\\”Error: cyclische redundantiecontrole\\\” Kan iemand mij hier mee helpen? Bestaat er een oplossing voor zodat ik toch mijn foto\\\’s terugheb? De cd-rom is licht gekrast maar vooral, hij vertoont rare donkergrijze vlekjes ter grootte van 1 mm² die er precies binnenin zitten. Kan die cd-rom hersteld worden en zijn de CD-rom hersteldiensten betrouwbaar en vragen zij geen veel te dure prijzen??? Ikzelf ben eerder een PC-leek, toch wat zulk \\\’n stoten betreft.
    Hulp mag altijd gestuurd worden naar berepeos@hotmail.com

  4. jan
    11 februari
    2003

    Epson EPL-6100LWebcams van Creative, Logitech, Philips en TrustMicrosoft Windows XP Inside Out

    Reacties op:

    Ajuinen
    Terug naar artikel

    ——————————————————————————–
    Iva: zie de volledige uitleg in http://www.diskidee.be/hardware/cursussen/?id=260. Een klasse C adres verliest drie bits aan de identificatie van de klasse en dan blijven er 21 over voor de subnetten en 8 voor de hosts binnen ieder subnet. In totaal dus 3+21+8 = 32 bits. Met 21bits kun je 2^21ofwel 2.097.152 subnetten hebben. In ieder subnet passen dan 256 (2^8) hosts (in feite 254, aangezien de hosts 0 en 255 voorbehouden zijn).
    Johan Zwiekhorst 07 januari 2003
    maar hoe kom je dan in een Classe C adres met 5 bits aan 20 subnets??
    Iva@Albeda 08 november 2002

    Ik werk ook met IE6 en kan eea perfect afdrukken (je kiest toch wel voor de afdrukversie van dit artikel door op het printpictogram rechtsboven of rechtsonder van elk artikel te klikken?)
    Jozef 24 mei 2002

    Om één of andere reden werkt de afdrukfunctie niet correct in IE6: er gaan stukken tekst verloren + overgangen van ene bladzijde naar andere snijden midden in de tekst etc. (te checken in print preview). Kan dit gecorrigeerd worden?
    bavo@paragonpictures.be 13 mei 2002

    Heel erg duidelijk en leerzaam! Hartelijk dank. Een opmerking: In de (Flash)ui staat de direct zichtbare korte tekst van de sessielaag volgens mij fout. Hier staat nu de beschrijving van de netwerklaag. Als je de sessielaag opent gaat het goed.
    Rita 26 april 2002

    ——————————————————————————–

    Reactie

    Afzender

    © Copyright 1999-2003 by DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium
    Over Diskidee | Privacy | Copyrightinbreuk
    Diskidee®, Global Village® and Data TestLab® are registered trademarks of DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium

    lalala

  5. Iva: zie de volledige uitleg in http://www.diskidee.be/hardware/cursussen/?id=260. Een klasse C adres verliest drie bits aan de identificatie van de klasse en dan blijven er 21 over voor de subnetten en 8 voor de hosts binnen ieder subnet. In totaal dus 3+21+8 = 32 bits. Met 21bits kun je 2^21ofwel 2.097.152 subnetten hebben. In ieder subnet passen dan 256 (2^8) hosts (in feite 254, aangezien de hosts 0 en 255 voorbehouden zijn).

  6. Ik werk ook met IE6 en kan eea perfect afdrukken (je kiest toch wel voor de afdrukversie van dit artikel door op het printpictogram rechtsboven of rechtsonder van elk artikel te klikken?)

  7. Om één of andere reden werkt de afdrukfunctie niet correct in IE6: er gaan stukken tekst verloren + overgangen van ene bladzijde naar andere snijden midden in de tekst etc. (te checken in print preview).

    Kan dit gecorrigeerd worden?

  8. Heel erg duidelijk en leerzaam! Hartelijk dank. Een opmerking: In de (Flash)ui staat de direct zichtbare korte tekst van de sessielaag volgens mij fout. Hier staat nu de beschrijving van de netwerklaag. Als je de sessielaag opent gaat het goed.

Reacties zijn gesloten.