Linux, alternatief voor Windows?

3
87

snelle games-pc met Windows erop voor je kinderen te houden die niet op internet mag en een Linux op een oudere pc speciaal voor internetgebruik. Zoiets kan een perfecte en veilige oplossing vormen.
Naarmate meer mensen onder Linux draaien, zullen ook onze eigen softwareproducenten het interessant gaan vinden om hun software ook voor Linux te maken.

Mandriva Powerpack 2008
Mandriva Powerpack 2008

Uitproberen van Linux
Als je Linux graag een keer wil uitproberen, kan dat op twee manieren. Zonder iets aan je pc te veranderen kan het met een zogenaamde ‘live-cd’. Dat is een Linux-distributie die zelfstandig start en draait vanaf een cd-rom. Dan kun je deze bekijken en ermee werken zonder iets te moeten installeren of veranderen aan jouw pc. Van de meeste bekende Linux-distributies kun je zo’n live-cd downloaden. De Ubuntu-distributies vertrekken overigens altijd van een live-cd en op de desktopomgeving die dan gestart wordt, tref je een installatiepictogram aan waarmee je het systeem op jouw harde schijf installeert. Zo kun je eerst alles uitproberen voordat je iets installeert.
Het op de harde schijf installeren is de tweede manier om Linux uit te proberen. Dat brengt natuurlijk wel wijzigingen aan op jouw systeem. Vermits Windows doorgaans je hele harde schijf in beslag neemt, kunnen de meeste moderne Linux’en de Windows-partitie verkleinen en zichzelf dan in de vrijgekomen ruimte bij-installeren. Je krijgt dan een startmenuutje waarmee je kunt kiezen tussen Windows en Linux. Naar onze ervaring werkt dit prima, maar we raden je aan te zorgen voor een goede back-up of beeldkopie van jouw systeem zodat je altijd terugkunt mocht de herindeling van uw harde schijf onverhoopt foutlopen. Ga er nooit vanuit dat alles wel prima zal verlopen. Dat geldt overigens ook voor defragmentatie-software die je onder Windows zou draaien. Alles wat grote wijzigingen aanbrengt op je harde schijf, zou je voorzichtig moeten aanpakken door te beginnen met een back-up.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
Vorig artikelNetwerkscanner om documenten te digitaliseren en te delen
Volgend artikelNieuw vlaggenschip in Panasonic’s projectorgamma

3 REACTIES

  1. Op de website http://www.cursusentraining.nl vindt je een uitstekende Linux cursus. Alle vragen en antwoorden omtrent  de installatie en functioneren van Linux kunt u hierin terugvinden. De cursus is voor een klein bedrag te downloaden.

  2. Ikzelf gebruik al 3 jaar ubuntu en ik ben heel tevreden, en ik kan alles wat een gewone gebruiker wenst. Internetten met firefox, ook youtube video’s afspelen, e-mailen, cd’s branden, videobewerking weliswaar op een amateuristische basis, muziek spelen, chatten en briefjes plegen, wifi werkt ook.Printen en scannen van documenten en ga zo maar door. Probleem kunnen wel eens de ingebouwde drivers zijn. Op voorhand kijken of je apparaat compatibel is. Ik ben het wel niet eens met de bewering  dat er met nvidia kaarten problemen zouden zijn. Integendeel, nvidia heeft propriaitaire linux drivers geschreven en die doen het uitstekend, ook 3D. Leer ook de forums gebruiken, daar lossen ze je probleem snel op.Bvb hoe geraak ik aan codecs? Op twee minuten opgelost. Groot voordeel is: geen virussen en andere malware. Virusscanners vertragen  je systeem. Bovendien blijft je cpt heel lang bruikbaar ,want je hebt echt geen 4GB geheugen nodig om Ubuntu te  draaien. Een overstap vergt ook wat inzet want het is tenslotte een ander OS, een weekje wennen. Tenslotte gamers blijven beter bij windows, omdat software voor windows niet draait op linux, OSX enz…kortom: mensen die niet de moeite doen of de tijd hebben om het systeem onder de knie te krijgen, gebruiken het beter niet. Voor de anderen opent het wel een nieuwe horizon. Bovendien linux blijft mij verbazen. Daarnet een oude computer van 1999 tot leven gewekt met een uitgeklede Mepis versie tw Antix. Een oude machine met 128 MB en een P3 700 Mhz doet het uitstekend als internetcpt. Raar maar waar.

Reacties zijn gesloten.