Linux, alternatief voor Windows?

3
87

moet gaan intikken, terwijl je soortgelijke problemen in Windows volledig in de desktop zou kunnen oplossen.

Inspanning
Vandaar dat je er zeker niet vanuit mag gaan dat je Windows gewoon door Linux kunt vervangen. Het kán een alternatief zijn, maar dat vereist wel een niet geringe inspanning van jouw kant.
Niet alle Linux-distributies kunnen overigens probleemloos overweg met jouw hardware. Grafische kaarten van NVidia en sommige geluidskaarten zijn bekende pijnpunten, en ook een draadloos netwerk gebruiken gaat niet altijd van een leien dakje.

Praktijk
We hebben tientallen distributies onderzocht en troffen de minste hardwareondersteuningsproblemen aan met Ubuntu (deze heeft de Gnome-desktop, maar je kunt ook kiezen voor Kubuntu met KDE of Xubuntu met XFCE). Overigens bestaat er ook een speciale Ubuntu-variant voor onderwijsinstelligen: Edubuntu.


Edubuntu

Emulatie van Windows
Voor je vertrouwde Windows-applicaties moet je daarnaast ook al alternatieven gaan zoeken, want de bekende Windows-softwareproducenten hebben meestal geen Linux-versie van hun software. Dat geldt nog het meest voor kinderen. Vrijwel alle games, maar ook onderwijssoftware bestaan vaak niet in een versie voor Linux. En vaak zijn er geen evenwaardig alternatieven beschikbaar. Software die zich erg richt op een bepaald geografisch gebied, zoals boekhoudsoftware voor België en Nederlandstalige onderwijsprogramma’s voor kinderen, is voor Windows vaak betalend en bestaat dan gewoon niet voor Linux, omdat de producent dat niet interessant vindt.
Mogelijke alternatieven onder Linux zijn Amerikaanse programma’s. Maar die zijn ofwel alleen Engelstalig ofwel niet geschikt voor ons land (zoals boekhoudsoftware). Het is dus best mogelijk dat u voor een bepaalde software die je onder Windows gebruikt helemaal geen alternatief vindt onder Linux.
Ook dan bestaan er wel mogelijkheden. Met zogenaamde Windows-emulatoren of virtuele omgevingen (zoals VMWare) kun je bepaalde Windows-programma’s of zelfs een complete Windows XP toch onder Linux gaan draaien. Dat heft echter een tol op de systeembronnen van je pc en presteert ook zwakker dan Windows zelf.
Niets houdt je tegen om bijvoorbeeld Linux te gebruiken voor al je kantoor- en internetgebruik met een Windows-emulator voor specifieke software (bijvoorbeeld boekhoudsoftware) en een aparte

1
2
3
4
5
6
7
8
9
Vorig artikelNetwerkscanner om documenten te digitaliseren en te delen
Volgend artikelNieuw vlaggenschip in Panasonic’s projectorgamma

3 REACTIES

  1. Op de website http://www.cursusentraining.nl vindt je een uitstekende Linux cursus. Alle vragen en antwoorden omtrent  de installatie en functioneren van Linux kunt u hierin terugvinden. De cursus is voor een klein bedrag te downloaden.

  2. Ikzelf gebruik al 3 jaar ubuntu en ik ben heel tevreden, en ik kan alles wat een gewone gebruiker wenst. Internetten met firefox, ook youtube video’s afspelen, e-mailen, cd’s branden, videobewerking weliswaar op een amateuristische basis, muziek spelen, chatten en briefjes plegen, wifi werkt ook.Printen en scannen van documenten en ga zo maar door. Probleem kunnen wel eens de ingebouwde drivers zijn. Op voorhand kijken of je apparaat compatibel is. Ik ben het wel niet eens met de bewering  dat er met nvidia kaarten problemen zouden zijn. Integendeel, nvidia heeft propriaitaire linux drivers geschreven en die doen het uitstekend, ook 3D. Leer ook de forums gebruiken, daar lossen ze je probleem snel op.Bvb hoe geraak ik aan codecs? Op twee minuten opgelost. Groot voordeel is: geen virussen en andere malware. Virusscanners vertragen  je systeem. Bovendien blijft je cpt heel lang bruikbaar ,want je hebt echt geen 4GB geheugen nodig om Ubuntu te  draaien. Een overstap vergt ook wat inzet want het is tenslotte een ander OS, een weekje wennen. Tenslotte gamers blijven beter bij windows, omdat software voor windows niet draait op linux, OSX enz…kortom: mensen die niet de moeite doen of de tijd hebben om het systeem onder de knie te krijgen, gebruiken het beter niet. Voor de anderen opent het wel een nieuwe horizon. Bovendien linux blijft mij verbazen. Daarnet een oude computer van 1999 tot leven gewekt met een uitgeklede Mepis versie tw Antix. Een oude machine met 128 MB en een P3 700 Mhz doet het uitstekend als internetcpt. Raar maar waar.

Reacties zijn gesloten.