Linux, alternatief voor Windows?

3
87

niet voor Linux (wel voor Mac OS.X), maar is er wel het zeer goede en gratis OpenOffice.org. Dat wordt dan ook meegeleverd in de meeste distributies. Als browser gebruiken de meeste distributies Firefox. Die twee applicaties kennen we natuurlijk ook voor Windows.
Voor e-mail bestaat er Thunderbird (net zoals Firefox van de Mozilla groep) en Evolution (een kloon van Outlook voor Gnome). Deze applicaties zijn nog vrij goed vergelijkbaar met wat er onder Windows beschikbaar is inzake functionaliteit en gebruikersvriendelijkheid.

GIMP
Gimp

Als je echter vertrouwd was met Adobe Photoshop, dan biedt Linux je GIMP. Hoewel dat krachtig is, vinden veel gebruikers dat toch té anders en op sommige vlakken niet zo functioneel als Photoshop.
Een moderne Linux kan alle mogelijke video- en audioformaten afspelen, vaak zonder bijkomende drivers te moeten downloaden. Dat is dus zelfs gebruikersvriendelijker dan bij Windows. En spelletjes voor je kinderen bestaan er ook, maar die zijn vaak in het Engels en niet zo rijk voorzien als bij Windows.

Alternatief voor Windows?
Een moderne Linux kan zeker een alternatief voor Windows bieden, maar niet zonder dat je er wat moeite en een leerproces in investeert. Linux is geen Windows, en vrijwel alles werkt dus heel anders. Omdat bij het ontwerp van de bekendste desktopomgevingen heel hard gewerkt werd om ze zo gebruikersvriendelijk mogelijk te maken, kan Linux op het eerste zicht even vriendelijk lijken als Windows.

Gebruiksvriendelijkheid
Zodra er echter wat fout loopt, duiken de grote verschillen meteen op. En dan word je ook meteen geconfronteerd met tekortkomingen in die gebruikersvriendelijkheid, toch voor een Windows-gebruiker. Zo is het best mogelijk dat je voor het oplossen van bepaalde problemen opdrachtregelbevelen in Linux

1
2
3
4
5
6
7
8
9
Vorig artikelNetwerkscanner om documenten te digitaliseren en te delen
Volgend artikelNieuw vlaggenschip in Panasonic’s projectorgamma

3 REACTIES

  1. Op de website http://www.cursusentraining.nl vindt je een uitstekende Linux cursus. Alle vragen en antwoorden omtrent  de installatie en functioneren van Linux kunt u hierin terugvinden. De cursus is voor een klein bedrag te downloaden.

  2. Ikzelf gebruik al 3 jaar ubuntu en ik ben heel tevreden, en ik kan alles wat een gewone gebruiker wenst. Internetten met firefox, ook youtube video’s afspelen, e-mailen, cd’s branden, videobewerking weliswaar op een amateuristische basis, muziek spelen, chatten en briefjes plegen, wifi werkt ook.Printen en scannen van documenten en ga zo maar door. Probleem kunnen wel eens de ingebouwde drivers zijn. Op voorhand kijken of je apparaat compatibel is. Ik ben het wel niet eens met de bewering  dat er met nvidia kaarten problemen zouden zijn. Integendeel, nvidia heeft propriaitaire linux drivers geschreven en die doen het uitstekend, ook 3D. Leer ook de forums gebruiken, daar lossen ze je probleem snel op.Bvb hoe geraak ik aan codecs? Op twee minuten opgelost. Groot voordeel is: geen virussen en andere malware. Virusscanners vertragen  je systeem. Bovendien blijft je cpt heel lang bruikbaar ,want je hebt echt geen 4GB geheugen nodig om Ubuntu te  draaien. Een overstap vergt ook wat inzet want het is tenslotte een ander OS, een weekje wennen. Tenslotte gamers blijven beter bij windows, omdat software voor windows niet draait op linux, OSX enz…kortom: mensen die niet de moeite doen of de tijd hebben om het systeem onder de knie te krijgen, gebruiken het beter niet. Voor de anderen opent het wel een nieuwe horizon. Bovendien linux blijft mij verbazen. Daarnet een oude computer van 1999 tot leven gewekt met een uitgeklede Mepis versie tw Antix. Een oude machine met 128 MB en een P3 700 Mhz doet het uitstekend als internetcpt. Raar maar waar.

Reacties zijn gesloten.