Linux, alternatief voor Windows?

3
87

geruchten te vinden, maar je mag het van ons aannemen: er zijn er echt geen. De architectuur van Linux staat malware-infecties gewoon niet toe. Waar software geschreven wordt, worden echter ook fouten gemaakt en dat zijn dan bugs. Daardoor zijn ook onder Linux beveiligingslekken mogelijk en die moeten natuurlijk via updates hersteld worden, maar over het algemeen zijn dergelijke beveiligingslekken in Linux veel minder makkelijk te misbruiken dan onder Windows. Dergelijke problemen worden bovendien dankzij de publieke broncode vrijwel onmiddellijk ontdekt en hersteld, en niet één keer per maand zoals bij Windows.

En MacOS.X?
Op dit moment heb je twee keuzes als je naar iets anders dan Windows wil overschakelen en je geen echte techneut bent: Linux of Mac OS.X. Dit besturingssysteem van Apple is echter strikt bedoeld  voor de Macintosh-serie van computers en u kunt het niet op andere hardware installeren. Interessant is overigens dat Mac OS.X onder de motorkap UNIX (een familielid van Linux) is. Wij concentreren ons in dit artikel dus op Linux zelf, dat je wel vrij kunt installeren op elke computer.

Open source
Omdat je het bij uw pc gekregen heeft, besef je het misschien niet, maar Windows is niet gratis. Je betaalde ervoor: het maakt deel uit van de prijs die je voor je pc betaalde. Windows is bovendien een product van Microsoft. Linux is een heel ander verhaal. Dat is namelijk een zogenaamd "open source"-project, wat betekent dat de broncode van alle programmatuur openbaar en dus vrij beschikbaar is. Het is dan ook gegroeid als een programmeerproject voor vrijwilligers, die dat gratis deden. Naarmate steeds meer computertechneuten enthousiast werden over Linux, besloten mensen en ook enkele bedrijven om een compleet pakket samen te stellen waarbij het besturingssysteem Linux gecombineerd wordt met allerlei applicaties. Dat resulteert in een compleet bruikbaar softwarepakket, ook wel een distributie genoemd.

OpenSUSE 11.0
OpenSUSE 11.0

Distributie-wizard
Er bestaan letterlijk honderden Linux-distributies. Vermits de broncode publiek is, kan immers iedereen die daar zin in heeft zelf zo’n pakket samenstellen en dus een nieuwe distributie creëren. Er zijn

1
2
3
4
5
6
7
8
9
Vorig artikelNetwerkscanner om documenten te digitaliseren en te delen
Volgend artikelNieuw vlaggenschip in Panasonic’s projectorgamma

3 REACTIES

  1. Op de website http://www.cursusentraining.nl vindt je een uitstekende Linux cursus. Alle vragen en antwoorden omtrent  de installatie en functioneren van Linux kunt u hierin terugvinden. De cursus is voor een klein bedrag te downloaden.

  2. Ikzelf gebruik al 3 jaar ubuntu en ik ben heel tevreden, en ik kan alles wat een gewone gebruiker wenst. Internetten met firefox, ook youtube video’s afspelen, e-mailen, cd’s branden, videobewerking weliswaar op een amateuristische basis, muziek spelen, chatten en briefjes plegen, wifi werkt ook.Printen en scannen van documenten en ga zo maar door. Probleem kunnen wel eens de ingebouwde drivers zijn. Op voorhand kijken of je apparaat compatibel is. Ik ben het wel niet eens met de bewering  dat er met nvidia kaarten problemen zouden zijn. Integendeel, nvidia heeft propriaitaire linux drivers geschreven en die doen het uitstekend, ook 3D. Leer ook de forums gebruiken, daar lossen ze je probleem snel op.Bvb hoe geraak ik aan codecs? Op twee minuten opgelost. Groot voordeel is: geen virussen en andere malware. Virusscanners vertragen  je systeem. Bovendien blijft je cpt heel lang bruikbaar ,want je hebt echt geen 4GB geheugen nodig om Ubuntu te  draaien. Een overstap vergt ook wat inzet want het is tenslotte een ander OS, een weekje wennen. Tenslotte gamers blijven beter bij windows, omdat software voor windows niet draait op linux, OSX enz…kortom: mensen die niet de moeite doen of de tijd hebben om het systeem onder de knie te krijgen, gebruiken het beter niet. Voor de anderen opent het wel een nieuwe horizon. Bovendien linux blijft mij verbazen. Daarnet een oude computer van 1999 tot leven gewekt met een uitgeklede Mepis versie tw Antix. Een oude machine met 128 MB en een P3 700 Mhz doet het uitstekend als internetcpt. Raar maar waar.

Reacties zijn gesloten.