Versterkers: hoe werken ze (2)?

0
335

meerdere andere versterkers die meer dan 10.000 euro kostten. Ze waren met verstomming geslagen toen ze naderhand te horen en te zien kregen wat ze nu eigenlijk gekozen hadden. De link voor die blinde test vind ik helaas niet meer terug, maar wel eentje van een reviewer die normaal high-end audio aan de tand voelt en superlatieven tekort komt voor de Sonic Impact T-Amp. Let wel: deze T-Amp is alleen geschikt voor hoogrendemente luidsprekers, voor normale luidsprekers heb je veel meer vermogen nodig (tenminste 50 W). Op dit moment is hij trouwens nieuw niet meer te koop, en zijn Gen 2 opvolger kost 79 euro, wat gezien al het hoerageroep waarschijnlijk wel te verwachten viel.

Sonic Impact Tamp G2

Sonic Impact T-Amp Gen 2

Gouden bergen?
Klasse D klinkt dus goed, maar alleen als de voeding die de luidsprekers moet aansturen voldoende krachtig is. Ondanks die vereiste kan een klasse D-versterker veel goedkoper gebouwd worden dan eender welke andere soort. Dus: ze zijn goedkoper en klinken beter dan al de rest? Waarom hebben ze de markt dan niet veroverd? Wel, uiteindelijk zal dat gebeuren.
Nu al zijn de overgrote meerderheid van alle budget- en middenklasse versterkers in feite klasse D-versterkers. Weliswaar met vrij zwakke voedingen, dus niet geschikt voor moeilijke belastingen. En er zijn ook al een paar echte high-end producten in klasse D. Die zijn dan niet bepaald goedkoop, maar wel een stuk goedkoper dan de hoger genoemde Mark Levinson. Een tijdje geleden was ik op bezoek bij iemand die zelf klasse D eindversterkers heeft gebouwd met een vermogen van 1 kW per kanaal (!!!) en stuurt daar de voor versterkers extreem moeilijke Apogee Duetta Exclusive ‘full ribbon’-paneelluidsprekers mee aan. Er is geen duidelijker bewijs mogelijk dan dit dat klasse D de toekomst is.

1
2
3
4
5
Vorig artikelEenvoudig audiocassettes digitaliseren
Volgend artikelVideo’s eenvoudig digitaliseren