Blu-ray is opvolger van dvd

0
52

tussen dezelfde bioscoopfilm op gewone dvd of op Blu-ray zeker zien, maar uit eigen ervaring weten we dat je na een tijdje zo in het verhaal opgaat dat je van de weeromstuit vergeet dat je naar de hogedefinitieversie zit te kijken.

ProblemenFull Metal Jacket op Blu-ray
Bestaande dvd-collecties volledig vervangen door Blu ray-versies is in elk geval niet nodig. Bij films met veel beelddetails zoals Lord of the Rings, dat overigens nog niet op Blu-ray uit is, kan de hoge-definitieversie wel een toegevoegde waarde bieden. Bij oudere films is de Blu-ray-versie soms minder goed dan de gewone dvd-versie. Stanley Kubrick filmde het Vietnam-drama Full Metal Jacket bijvoorbeeld met een extreem grove korrel. De Blu-ray-versie ziet er daardoor niet beter uit dan de gewone dvd-versie, maar kost wel drie keer zoveel.
Het is ook nog maar de vraag of dvd’s met hd-video veel succes zullen kennen, nu Blu-ray de dvd-formatenoorlog gewonnen heeft. Blu-ray-schijfjes kunnen niet worden afgespeeld in een gewone dvd-speler. In tegenstelling tot bij sacd en dvd-audio, de opvolgers van de gewone audio-cd, bestaan er bij Blu-ray geen hybride schijfjes, met een gewone dvd-laag die bovenop een Blu-ray-laag is geplakt. Sacd en dvd-audio zijn relatief succesvol, omdat consumenten het nieuwe formaat nu al kunnen kopen, zonder direct te moeten investeren in een dure sacd- of dvd-audio-speler. Bij Blu-ray moet de consument onmiddellijk een nieuwe speler kopen, en die zijn voorlopig nog minstens tien keer zo duur als een gewone dvd-speler. Ook vertonen nogal wat van de Blu ray-spelers die nu op de markt zijn kinderziekten. Sommige gewone dvd’s kunnen ze niet goed afspelen, maar soms zijn er ook problemen met interactieve Blu ray-schijfjes. Specialisten raden daarom aan te wachten op de tweede generatie van Blu-ray-spelers, die hopelijk minder kinderziekten zullen vertonen. De filmindustrie experimenteert ook met verhuur en verkoop van hd-films via het internet of via digitale televisie. Dat is goedkoper omdat er geen fysieke drager meer aan te pas komt. Het is dus best mogelijk dat Sony met Blu-ray een pyrrusoverwinning heeft gehaald op Toshiba.

1
2
3
Vorig artikelSony Ericsson met nieuwe lijn smartphones
Volgend artikelInvasie van gestoorde konijnen
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.