Probleemloze uitwisseling kantoordocumenten verhoogt efficiëntie

0
38

ODF en OOXML zijn nog maar het begin
Er bestaan duizenden bestandsformaten en het merendeel daarvan is gesloten. De huidige versies van ODF en OOXML beperken zich voorlopig tot het opengooien van de bestandsformaten voor tekstverwerking, spreadsheets en presentaties. In theorie kan een gebruiker bijvoorbeeld een presentatie gemaakt in Microsoft PowerPoint perfect openen in OpenOffice.org Impress, op voorwaarde dat ze bewaard wordt in ODF met behulp van de plugin die Microsoft daarvoor beschikbaar stelde. Het omgekeerde (een Impress-presentatie openen in PowperPoint) kan via dezelfde plugin. In de praktijk is de conversie zeker niet altijd perfect, ook al omdat er nog volop wordt gewerkt aan de verschillende plugins voor open documenten. Die plugins werken ook alleen (goed) met recente versies van MS Office en OpenOffice.org.

Wat echter met andere veelgebruikte kantoorbestanden zoals tekeningen, grafieken, plannen, agenda’s, literatuurlijsten, takenlijsten, formulieren en databases? Daarvoor bestaan momenteel nog geen algemeen aanvaarde open documentformaten. Vaak kunnen deze wel worden bewaard in Adobe Acrobat PDF, maar dan kan men ze alleen nog lezen en printen, niet verder bewerken. PDF versie 1.7 werd begin december door de ISO ook tot internationale standaard verkozen. Er is echter nog heel wat werk aan de winkel voor andere veelgebruikte bestandsformaten eveneens zullen zijn opengegooid.

1
2
3
4
5
Vorig artikelAuthenticatie via software goedkoper en veiliger dan via hardware
Volgend artikelBreed kijkplezier
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.