Probleemloze uitwisseling kantoordocumenten verhoogt efficiëntie

0
39

ISO-standaard
Microsoft legde OOXML op zijn beurt ter goedkeuring voor aan de ISO, maar het voorstel haalde in september 2007 onvoldoende stemmen en is nu op de lange baan geschoven. Microsoft bracht noodgedwongen gratis conversiesoftware uit waarmee Office-gebruikers hun documenten ook in ODF kunnen bewaren.

Ook in Nederland besloot de overheid onlangs om vanaf 2009 alleen nog met ISO-standaarden voor documentformaten te werken. Concreet betekent dit net zoals in België dat overheidsdocumenten uitsluitend in ODF mogen worden bewaard, gearchiveerd en uitgewisseld, zolang er geen andere bestandsformaten zoals het door Microsoft verdedigde OOXML tot ISO-standaard worden verheven.

OOXML
Brian Jones, binnen Microsoft verantwoordelijk voor OOXML, schreef onlangs op zijn weblog dat Microsoft ongeveer halverwege is met het doorvoeren van de meer dan 3.500 opmerkingen die de ISO over OOXML maakte. De verwachting is dan ook dat OOXML wellicht in de tweede helft van volgend jaar het standaardisatieproces bij de ISO tot een goed einde zal brengen. Eens dat gebeurt kunnen ambtenaren probleemloos naast OpenDocument Format ook Office Open XML gebruiken. De details van het Microsoft Office-bestandsformaat zullen dan voor iedereen beschikbaar zijn. Dit zal niet alleen de uitwisselbaarheid van documenten bevorderen. Voor de concurrenten van Microsoft wordt het dan eenvoudiger om hun software volledig compatibel te maken met Office, dat tot nader order nog altijd marktleider is voor kantoorsoftware.

1
2
3
4
5
Vorig artikelAuthenticatie via software goedkoper en veiliger dan via hardware
Volgend artikelBreed kijkplezier
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.