Probleemloze uitwisseling kantoordocumenten verhoogt efficiëntie

0
39

Uitwisseling
ODF is het standaard bestandsformaat van de gratis beschikbare open source kantoorsuites KOffice, OpenOffice.org en IBM Lotus Symphony en de betalende kantoorsoftware Sun StarOffice. Dit betekent echter niet dat ambtenaren voortaan uitsluitend met kantoorsoftware uit de open source wereld mogen werken. “Elk departement van de federale overheid heeft binnen zijn omgeving de vrijheid inzake de formaten die het wil gebruiken. Wij vragen enkel open standaarden voor de communicatie tussen federale overheidsdiensten onderling,” benadrukt Mila Druwe, Marcom Manager van de Federale Oveheidsdienst ICT (Fedict).

Microsoft Office versus OpenOffice.org
De meest gebruikte kantoorsuite is nog altijd Microsoft Office, ook bij de federale overheid, al gebruiken ondertussen bijna 10.000 ambtenaren al OpenOffice.org. De nieuwe versie Office 2007 gebruikt echter geen ODF, maar een door Microsoft gepromoot open documentformaat, Office Open XML (OOXML). Oudere versies van Microsoft Office (vanaf Office 2000) herkennen dit formaat eveneens door middel van een gratis add-on die door Microsoft op het web werd gezet. Ook Microsoft Office for Mac 2008 dat in januari op de markt komt zal standaard OOXML als bestandsformaat gebruiken.

1
2
3
4
5
Vorig artikelAuthenticatie via software goedkoper en veiliger dan via hardware
Volgend artikelBreed kijkplezier
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.