Kleintje notebook van Packard Bell vergt veel compromissen

0
48

Een archief kan soms haar dienst bewijzen: exact tien jaar geleden testten we de Toshiba Libretto 50CT, een poging om een zo klein mogelijke notebook te bouwen met behoud van de functionaliteit van een notebook met normale afmetingen. In 2005 deed Toshiba dit nog eens over met de Libretto U100. Blijkbaar blijft het ‘krimpen’ van een notebook computerfabrikanten fascineren, want een nieuwe trend vormen de UMPC’s of Ultra-Mobile PCs. Packard Bell bezorgde ons met de XS20 zijn eerste mini-notebook.
Packard Bell XS20
Onder de codenaam Origami introduceerde Microsoft tijdens de CeBIT in 2006 het Ulta-Mobile PC (UMPC) project. Het doel van het project is partners samen te brengen om een nieuw segment computers in de markt te Packard Bell XS20zetten die geoptimaliseerd zijn voor mobiel gebruik, maar die je toch als volwaardige computers kunt gebruiken.

UMPC
Je zou kunnen stellen dat een UMPC zich positioneert tussen de pda en de Tablet PC. UMPC’s hebben veelal een 7-inch scherm of kleiner, vergelijkbare basisspecificaties en zijn in staat om de meeste recente besturingssystemen te draaien.
Wat het ontwerp betreft kunnen ze onderling wel van elkaar verschillen en computerfabrikanten zullen uiteraard eigen accenten leggen. Zo bouwen Samsung en Asus tabletachtige producten die je bedient via een stylus en een aanraakgevoelig scherm, terwijl Sony naast het touchscreen ook een toestenbord integreert.
Packard Bell houdt het bescheidener: de XS20 bedien je met het toetsenbord en een mini touchpad met twee knoppen.

Uitgangspunt

De eerste UMPC van Packard Bell heeft een strak zwart ontwerp in een stevige kunststof behuizing. De XS20 meet 230 x 171 x 29 mm of de grootte van een flinke paperback. In je binnenzak past deze mini-notebook dus niet. De afmetingen zijn trouwens erg vergelijkbaar met de Toshiba Libretto U100 uit 2005 (210 x 165 x 33 mm). Met een gewicht van net geen kilo zijn ze ook op dat vlak vergelijkbaar.
Wellicht was Toshiba met de Libretto zijn tijd wat vooruit, want het is interessant om de specificaties van

1
2
3
4
Vorig artikelCompacte flashgeheugen MP3-speler
Volgend artikelLCD-monitor geeft Adobe RGB-kleuren vrijwel perfect weer
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.