Sterke wachtwoorden moeilijk te onthouden

0
86

Persoonlijke informatie

Potentiële inbrekers kunnen die gegevens doorgaans gemakkelijk terugvinden op persoonlijke websites en blogs. Een kwart van de gebruikers hanteert hetzelfde wachtwoord voor alle computer- en internettoepassingen. Bijna zestig procent gebruikt “meestal” hetzelfde wachtwoord. Bijna de helft van de mensen wijzigt zijn wachtwoord nooit.
Gebruikers schrikken er soms zelfs niet voor terug om hun persoonlijke inloggegevens op een post-itje te noteren, dat ze vervolgens op hun computerscherm plakken. Uit het onderzoek van McAfee bij 3.500 Europeanen blijkt ook dat wachtwoorden niet sterk genoeg zijn. Bijna dertig procent van de ondervraagden gebruikt een wachtwoord met minder dan zes letters. Bijna een kwart verwerkt geen andere tekens zoals cijfers in zijn wachtwoord.

Sterke wachtwoorden
Een sterk wachtwoord bestaat volgens specialisten minimaal uit zes tekens, bevat zowel letters als cijfers, liefst zowel hoofd- als kleine letters en naast cijfers ook minstens een leesteken. Dergelijke sterke wachtwoorden zijn voor gebruikers echter moeilijk te onthouden. Omdat gebruikers steeds meer persoonlijke gegevens moeten invullen, is het normaal dat ze het aantal wachtwoorden zoveel mogelijk proberen te beperken en zo simpel mogelijke wachtwoorden gebruiken.

“’Mensen hebben steeds meer online accounts. Twintig procent van de gebruikers heeft zijn wachtwoord tien tot dertig keer per dag nodig. Dan wil je niet voor elke account een ander wachtwoord moeten onthouden,” zegt Greg Day, analist bij McAfee.

1
2
3
4
Vorig artikelLagere kosten voor massieve en schaalbare opslag
Volgend artikelComputermuis met eigen geheugen
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.