Thin clients halen alle toepassingen op server, zoals terminal vroeger deed op mainframe

0
214

Mogelijk gevaren van thin clients

Sommige thin clients hebben naast connectiesoftware voor de applicatieserver ook een eigen lokale webbrowser waarmee gebruikers rechtstreeks kunnen surfen op het internet.

Bedrijven die voor deze oplossing kiezen, opteren beter niet voor Windows CE of XPe-gebaseerde thin clients. Die thin clients gebruiken immers Internet Explorer als webbrowser en zijn dan net zoals een normale Windows-pc gevoelig voor malwarebesmettingen tijdens het surfen. Alleen is het onmogelijk om op een thin client een beveiligingspakket te installeren. Het hiervoor benodigde volwaardige Windows-besturingssysteem ontbreekt immers.

Op Linux- of *BSD-gebaseerde thin clients met Firefox als browser lopen geen besmettingsgevaar. Wilt u voor uw gebruikers geen lokale webbrowser, dan kunt u probleemloos voor Windows CE- of XPe-gebaseerde thin clients kiezen. Linux- of *BSD-gebaseerde thin clients werken dankzij de nodige connectiestandaarden overigens probleemloos met Windows-gebaseerde applicatieservers.

Het omgekeerde geldt voor Windows-gebaseerde thin clients: ook die hebben geen connectieproblemen met Linux-gebaseerde applicatieservers. De connectiemethodes voor server based computing zijn immers gestandaardiseerd over de verschillende platformen heen.

Oude pc’s als thin client inschakelen?

Het lijkt op het eerste zicht interessant verouderde computers te hergebruiken als thin client. Daartoe kunt u zelfs gratis software gebruiken zoals bijvoorbeeld ThinStation. Dat lijkt vanuit financieel oogpunt misschien erg interessant omdat u dan helemaal geen nieuwe hardware hoeft te kopen. En dat kan ook zo zijn, als u bijvoorbeeld voor die oudere hardware nog onderhoudscontracten hebt lopen. Maar als dat niet het geval is, houdt u er best rekening mee dat die oude pc’s een grotere kans lopen om stuk te gaan en sowieso heel wat meer elektriciteit verbruiken dan echte thin clients. U kunt van de aankoop van thin clients dan nog altijd een nuloperatie maken door uw oude pc’s tweedehands te verkopen. Wellicht krijgt u er minstens de aanschafprijs van een thin client voor.

Kort1 – Thin clients draaien een minibesturingssysteem, maar of dit nu Linux of Windows is maakt weinig of niets uit, want u kunt met gelijk welke thin client keurig aan alle soorten applicatieservers.
2 – Linux-gebaseerde thin clients worden meestal standaard geleverd met de software voor centraal beheer; bij de Windows-variant betaalt u daar meestal extra voor.
3 – De Linux-gebaseerde thin clients hebben geen beveiligingsproblemen en werken probleemloos met Windows- en andere applicatieservers.
4 – Volgens een recente test uitgevoerd door Data TestLab en gepubliceerd in Data News (België) en LAN Magazine (Nederland) werken de thin clients van het Amerikaanse merk Wyse het allersnelst. Wyse maakte vroeger domme mainframeterminals en heeft dus veel ervaring met server based computing. De thin clients van Neoware (ondertussen overgenomen door Hewlett-Packard) combineren een behoorlijke functionaliteit met een scherpe prijs. Ook de thin clients van Igel bevielen de testers.
1
2
3
4
5
Vorig artikelSuper Multi-drives ondersteunen HD DVD en Blu-ray
Volgend artikelPanopticon
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.