Thin clients halen alle toepassingen op server, zoals terminal vroeger deed op mainframe

0
214

TCO

De totale eigendomskost of total cost of ownerschip (tco) van server based computing valt volgens het Japanse bedrijf NEC in een periode van drie jaar tot een kwart goedkoper uit. NEC brengt in Europa samen met Philips onder de naam Virtual PC Centre (VPCC) een totaalconcept voor server based computing op de markt.

Thin clients verbruiken ook minder stroom dan traditionele pc’s. Het stroomverbruik kan gemakkelijk worden gehalveerd. Dat betekent een bijkomende kostenbesparing, maar het is ook veel milieuvriendelijker.

Gelukkig

Medewerkers voelen zich bovendien doorgaans gelukkiger met een thin client. Die start bijvoorbeeld in tegenstelling tot een gewone pc ogenblikkelijk op; er is geen wachttijd om aan de slag te gaan. De applicaties werken doorgaans ook sneller, al hangt dit ook af van de kracht van de applicatieserver en van het aantal aangesloten gebruikers. Ook heeft een thin client geen eigen ventilator en werkt dus volkomen stil. Bovendien zijn sommige thin clients zo klein dat ze kunnen worden geïntegreerd in een lcd-monitor en dus helemaal geen bureauruimte in beslag nemen.

Kleinere bedrijven hoeven overigens niet perse zelf te investeren in een applicatieserver. Server based computing wordt ook aangeboden als een dienst met een maandelijkse abonnementskost. Een normale breedbandverbinding met het internet, een investering in een aantal thin clients en een contract met een applicatieverhuurbedrijf laat ook KMO’s / MKB’s toe om over te schakelen op server based computing.

SunRay: totaalconcept van Sun

Sun stelt met de SunRay applicatieserver een radicaal vernieuwd server based computing-concept voor, waarbij alles, van hard- tot software, in de applicatieserver zit en de client niets meer is dan een veredeld scherm. Voordeel is dat een gebruiker zijn persoonlijke configuratie eenvoudig kan ‘meenemen’ naar andere SunRay-schermen, waar ter wereld die ook zijn opgesteld. Dat meenemen gebeurt via een smartcard, die de gebruiker in de smartcard-lezer van het scherm schuift, waarna binnen enkele seconden haar persoonlijke desktop en applicaties verschijnen.

Sun SunRay 270
Sun SunRay 270
1
2
3
4
5
Vorig artikelSuper Multi-drives ondersteunen HD DVD en Blu-ray
Volgend artikelPanopticon
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.