Correct gebruik computer voorkomt gezondheidsproblemen

1
168

Eén op de vijf mensen hebben klachten aan de nek, arm of schouder (zogenaamde RSI of correcter CANS). Al dan niet intensief beeldschermwerk is één van de grote boosdoeners. Een correct ergonomisch gebruik van de computer voorkomt veel problemen. Bovendien bestaan er remediërende hulpmiddelen die minder ernstige aandoeningen snel verhelpen.
micropauze
Specialisten spreken vandaag liever over Complaints of the Arm, Neck and/or Shoulder (cans) dan over Repetitive Strain Injury (rsi), omdat dit een bredere waaier aan houding- en stressgerelateerde aandoeningen dekt. De nieuwe term moet een einde maken aan de spraakverwarring die de term rsi teweeg bracht. Immers, belastingklachten zijn niet steeds het gevolg van een verwonding of “injury”; bovendien veroorzaakt niet alleen herhaalde belasting (“repetitive strain”), maar ook statische belasting arm-, nek- en/of schouderklachten.

Bewegingsapparaat
Onder de nieuwe term vallen klachten van het bewegingsapparaat in arm, nek en/of schouder, die niet veroorzaakt worden door een acuut trauma of een systemische aandoening. Het cans-model deelt klachten in in specifieke en a-specifiek cans. Een aandoening is specifiek als er een reproduceerbare diagnose kan worden gesteld. Er zijn meer dan twintig specifieke cans-aandoeningen, die elk afzonderlijk worden benaderd en behandeld. Alle andere cans-klachten vallen onder de noemer a-specifieke cans.

Voorkomen
Voorkomen is beter dan genezen. Een ergonomische werkplek draagt bij tot een goede werkhouding en vermindert de belasting op nek, arm, schouder en rug. Met enkele simpele tips, zoals de onderstaande afkomstig van 3M, kan men al veel problemen voorkomen:

– Stel de armleuningen van de stoel in op tafel- of toetsenbordhoogte, waarbij de schouders ontspannen zijn;
– Kies een kijkafstand tot het scherm van 50-90 cm, afhankelijk van scherm- en tekengrootte;
– Plaats het beeldscherm haaks op de kijklijn;
– Plaats de bovenrand van het scherm op ooghoogte of iets (maximaal tien cm) eronder;
– Gebruik een documenthouder als u met documenten werkt, en plaats deze tussen het beeldscherm en het toetsenbord.

Pauzeren
Naast een ergonomische werkplek zijn ook

1
2
3
4
5
Vorig artikelVoorkom en herstel klachten intensief computergebruik
Volgend artikelExtra grote lcd-monitoren steeds meer betaalbaar
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

  1. Een tip uit eigen ervaring: brillen met zgn. multi-focale of progressieve glazen zijn vaak een bron van klachten in verband met pijn in de nek. Het bovenste deel bij deze glazen dient om ver te zien, het onderste deel om te lezen.
    Een beeldscherm staat evenwel net iets te ver om dichtbij te zijn, en net te dichtbij om ver te zijn, als je begrijpt wat ik bedoel. Om het beeld toch scherp te zien, moet je door een heel klein stukje uit het overgangsgebied van het brilglas turen, zodat je nek altijd in precies dezelfde hoek staat – en dat is meestal niet de meest ergonomische stand. Je herkent deze brildragers direct omdat ze altijd met "opgeheven hoofd" voor hun scherm zitten.
    Wie vaak urenlang voor zijn pc zit, doet er goed aan zich een monofocale bril aan te schaffen, bestemd voor een afstand van 50-60 cm.

Reacties zijn gesloten.