Correct gebruik computer voorkomt gezondheidsproblemen

1
169

meer afwisseling in het werken met muis en toetsenbord problemen kan helpen voorkomen. Er bestaan allerlei muisalternatieven, zowel alternatieve muizen, als systemen om het muisgebruik zo veel mogelijk te vervangen door het gebruik van sneltoetsen.

Ergonomisch werken met notebooks
Meer en meer medewerkers werken nog uitsluitend op een notebook. Dan is een ergonomische standaard van levensbelang, want notebooks zijn op zich erg onergonomisch: het scherm staat te laag en toetsenbord en muis zijn verkeerd gepositioneerd. Een goede notebookstandaard, eventueel in combinatie met een extern toetsenbord en dito muis, staat garant voor een gezondere werkhouding.

Schrijven en lezen
Naast voldoende pauzes nemen, is een goede werkhouding erg belangrijk bij alle repetitieve activiteiten die langdurig worden uitgeoefend, zoals computeren of schrijven. Allerlei hulpmiddelen kunnen daarbij helpen, van

1
2
3
4
5
Vorig artikelVoorkom en herstel klachten intensief computergebruik
Volgend artikelExtra grote lcd-monitoren steeds meer betaalbaar
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

  1. Een tip uit eigen ervaring: brillen met zgn. multi-focale of progressieve glazen zijn vaak een bron van klachten in verband met pijn in de nek. Het bovenste deel bij deze glazen dient om ver te zien, het onderste deel om te lezen.
    Een beeldscherm staat evenwel net iets te ver om dichtbij te zijn, en net te dichtbij om ver te zijn, als je begrijpt wat ik bedoel. Om het beeld toch scherp te zien, moet je door een heel klein stukje uit het overgangsgebied van het brilglas turen, zodat je nek altijd in precies dezelfde hoek staat – en dat is meestal niet de meest ergonomische stand. Je herkent deze brildragers direct omdat ze altijd met "opgeheven hoofd" voor hun scherm zitten.
    Wie vaak urenlang voor zijn pc zit, doet er goed aan zich een monofocale bril aan te schaffen, bestemd voor een afstand van 50-60 cm.

Reacties zijn gesloten.