Correct gebruik computer voorkomt gezondheidsproblemen

1
168

tien minuten een micropauze van tien seconden in te lassen en ieder uur een rustpauze van vijf minuten. Ook dient het beeldschermwerk beperkt te worden tot vijf à zes uur per dag.
Voor personen met ernstige cans-aandoeningen kan een behandelende arts een veel forser pauzeschema opleggen. Ook kan het noodzakelijk zijn de dagelijkse en wekelijkse beeldschermtijd verder te beperken. Pauzesoftware kan helpen om dergelijke voorschriften op te leggen aan individuele medewerkers met min of meer ernstige cans-aandoeningen. Ook heeft deze software vaak een centraal rapporteringsmechanisme dat kan assisteren bij het opstellen van een organisatiewijd cans-preventiebeleid.

Muizenissen
Onderzoekers van de Deense Odense Universiteit stelden na een omvangrijk onderzoek naar cans (rsi) vast dat meer dan dertig uur per week achter de computer met muis, leidt tot een acht keer hoger risico op pijn in de onderarm.
Veelvuldig muisgebruik verdubbelt verder de kans op lichte pijn in de nek en verdrievoudigt de kans op pijn in de schouders. De wetenschappers onderzochten zevenduizend medewerkers en bevestigden de resultaten van een eerder Deens onderzoek bij 3.500 medewerkers in elf Deense bedrijven.
Eén van de onderzoekers, Dr. Jensen, benadrukt dat

1
2
3
4
5
Vorig artikelVoorkom en herstel klachten intensief computergebruik
Volgend artikelExtra grote lcd-monitoren steeds meer betaalbaar
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

  1. Een tip uit eigen ervaring: brillen met zgn. multi-focale of progressieve glazen zijn vaak een bron van klachten in verband met pijn in de nek. Het bovenste deel bij deze glazen dient om ver te zien, het onderste deel om te lezen.
    Een beeldscherm staat evenwel net iets te ver om dichtbij te zijn, en net te dichtbij om ver te zijn, als je begrijpt wat ik bedoel. Om het beeld toch scherp te zien, moet je door een heel klein stukje uit het overgangsgebied van het brilglas turen, zodat je nek altijd in precies dezelfde hoek staat – en dat is meestal niet de meest ergonomische stand. Je herkent deze brildragers direct omdat ze altijd met "opgeheven hoofd" voor hun scherm zitten.
    Wie vaak urenlang voor zijn pc zit, doet er goed aan zich een monofocale bril aan te schaffen, bestemd voor een afstand van 50-60 cm.

Reacties zijn gesloten.