Nieuwe leven voor oude schijven

5
108

Je kunt een oude harde schijf een nieuw leven gunnen als extern geheugen door ze in te bouwen in een goedkope USB-behuizing. We testten de iDream EN5U2 als voorbeeld van zulk een oplossing.
idream_doos
Misschien is het wel een complot tussen softwaremakers en harddisk-producenten, maar vroeg of laat lijkt je harde schijf (HD) te klein te worden. Natuurlijk kun je simpelweg een tweede schijf bijprikken op je IDE-kabel, maar vaak blijkt die nieuwe HD een flink pak sneller te zijn en dan is die oude schijf eigenlijk een blok aan het been.
Toch gooi je die oude schijf niet graag weg, er staat daar nog zo vanalles-en-nog-wat op dat ooit wel eens van pas zou kunnen komen – een pijnlijke keuze. Een mogelijke oplossing is dan deze oude HD om te toveren tot een externe HD, en ze zo een tweede leven te gunnen.
Meerdere fabrikanten brengen met dat doel een doe-het-zelf-kit op de markt. We bekeken de kit van iDream, winkelprijs: 40 euro.


iDream: een zwart sigarenkistje met lichtjes

Een sigarenkistje
iDream is een Chinese firma uit Hong Kong. De kit zelf kreeg de minder poëtische naam ID-EN5U2 met de omschrijving "Aluminium Black Enclosure USB 2.0 for any type of 3,5 inch HDD".
In de doos zit inderdaad een zwart aluminium doosje met de omvang van een sigarenkistje (21,5 x 12,0 x 3,5 cm). Verder zit er nog een USB-aansluitkabel bij van 180 cm, een voedingsblok en een voet om de sigarendoos rechtop te kunnen zetten. Op het eerste zicht ontbreekt elke handleiding.

Het inwendige
Na een beetje wrikken en trekken stel je dan vast dat je de achterkant van de iDream ID-EN5U2 kan losmaken. De (Engelstalige) handleiding blijkt in die black box te zitten, samen met een mini-cd en nog enkele onderdelen: een printplaatje met ventilator en een afdekplaatje.
Op de handleiding staat wel vermeld "Nederlandstalige handleiding beschikbaar op http://www.idream-multimedia.be/" maar die website blijkt (nog) niet te bestaan. Gelukkig zal de installatie zo eenvoudig blijken dat een en ander geen onoverkomelijke hinderpaal is.


De onderdelen van de iDream EN5U2. De HD zit niet in de verpakking!

1
2
3
Vorig artikelOn line-privacy een lachertje
Volgend artikelNieuwe lijn surroundreceivers
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

5 REACTIES

  1. @Varmays: \”zonder veel moeite gewoon aan je computer bij pluggen\”: dan moet jij toch elke keer de pc openvijzen? Dat zal je bij vreemde mensen toch niet zomaar mogen veronderstel ik. Nee, ik doel op het gemak van de USB-aansluiting: plop, gedaan.
    @Johnny: ik kocht hem bij Cybernoia – http://www.cybernoia.be
    @Benoche: natuurlijk bestaan er nog andere merken. Mijn enige bedoeling was eens uit te proberen wat het precies doet en wat het waard is. En wat de prijzen betreft: dat is altijd hetzelfde: wie goed uit zijn doppen kijkt koopt goedkoper…

  2. Ik vind het eigenlijk vrij duur, bij een antwerpse pc-winkel vind je voor 35€ een prachtige ICE-Box, met een véél mooier design en gemakkelijk in te bouwen (heb het zelf gekocht)

  3. Sorry ik vind dit weggegooid geld, voor € 20.00 meer vind je tegenwoordig harddisks van 40 en 80 GB en die kan je zonder veel moeite gewoon aan je computer bij pluggen. (enkel voor notebook gebruikers zie ik toepassingen)

Reacties zijn gesloten.