Kleinduimpjes geheugen

0
56

De markt voor geheugenkaartjes groeit elk jaar met vijftig procent en zou dit jaar naar schatting al meer dan vijf miljard euro waard zijn. Met geheugenkaartjes is dus veel geld gemoeid en elke fabrikant wil daar een graantje van meepikken. Daarom bestaan er zoveel verschillende soorten van deze kaartjes. DiskIdee verzamelde zeventien geheugenkaartjes en vijf -staafjes en onderwierp ze aan een test.
sandisksdultraii256
Geheugenkaartjes en -staafjes worden steeds populairder voor het uitwisselen van gegevens tussen computers onderling en tussen computers en allerlei digitale apparaten. Ze zijn ook onmisbaar in digitale camera’s en audiospelers.

Geheugenkaartjes
Een geheugenkaartje bestaat uit flash-geheugen, met daaromheen een interface. Flash-geheugen is een speciaal type geheugen waarop je kunt schrijven, maar dat de informatie vasthoudt, ook als het niet onder stroom staat. Om het geheugen te beschrijven en te lezen heb je wel een lezerschrijvertoestel nodig, wat bij geheugenstaafjes niet het geval is. Er bestaan verschillende sorrten minigeheugen: CompactFlash (CF), Secure Digital (SD) Card, MultiMediaCard (MMC), SmartMedia (SM), MemoryStick (MS) en IBM (ondertussen Hitachi) MicroDrive. De xD-Picture Card (xD) van Olympus, Fuji en Toshiba is een recente nieuwkomer. Van de MMC en MS werden ondertussen een aantal varianten geïntroduceerd.

Geheugenstaafjes
Flash geheugen treffen we ook aan in USB-geheugenstaafjes. Het grote voordeel van dit type geheugen is dat je het direct kunt aansluiten op de USB-aansluiting van je pc of Macintosh. Onder alle recente besturingssystemen worden deze geheugenstaafjes onmiddellijk herkend. Ze zijn aantrekkelijk omdat je er gemakkelijk documenten mee kunt uitwisselen tussen verschillende computers (bijvoorbeeld de pc op het werk en die bij je thuis). Je hebt immers geen aparte lezerschrijver nodig zoals bij de losse geheugenkaartjes. Omdat de lezerschrijver ingebouwd is, zijn deze geheugens wel groter en zwaarder dan de losse kaartjes. Bovendien zijn ze door de band genomen trager en verhoudingsgewijs duurder.

De test
Naast zeventien geheugenkaartjes, testen we ook nog vijf geheugenstaafjes. In het kadertje rechts bovenaan met de titel "Dossiers" kun je de testverslagen van de geheugenkaartjes en -staafjes nalezen. Je vindt er ook een Excel-tabel met prestatiescores, die je ook als pdf-bestand kunt openen.

Conclusie
De Secure Digital Card is momenteel de handigste en snelste soort geheugenkaart die je kunt kopen. Bovendien is de SD ook een van de goedkopere types geheugenkaarten. Die kennis laat je best meespelen bij de keuze van een digitale (video)camera of audiospeler, want het verwisselbare geheugen vormt bij dergelijke apparaatjes een verborgen verbruikskost. De Ultra II SD van SanDisk is het allersnelst. Ook de wat grotere CompactFlash presteert goed en heeft een redelijke prijs. CF is vooral interessant in professionele digitale camer’‚s, omdat het momenteel de grootste capaciteit van alle geheugenkaartjes biedt. Ook hier presteert de Ultra II CF van SanDisk het best. Bij de geheugenstaafjes presteert de Iomega Mini USB 2.0 Drive duidelijk het best, maar je betaalt er dan ook voor.
Vorig artikelDvd-recorder voor dubbellaags dvd’s
Volgend artikelCompactFlash en Secure Digital Card
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.