Laserprinters (1)

6
179
Dit artikel is deel 3 van 6 in het DiskIdee dossier Printertechnologie
DossiernavigatieInkjetprintersLaserprinters (2)

Spiegels
Je kunt dus stellen dat de laser het diapositief van het rasterbeeld tot stand brengt op de drum. Alles wat geen inkt moet bevatten mag dus niet geladen zijn en alles wat wel inkt moet bevatten zal dan ook een lading bevatten. Om het selectief ontladen van de ronddraaiende drum mogelijk te maken, moet de laser elk puntje op die drum kunnen bereiken. Daartoe werd een ingewikkeld stelsel van ronddraaiende spiegeltjes en lenzen voorzien. De laser wordt ingeschakeld als hij een puntje moet ontladen en uitgeschakeld als dat niet moet. Dat gaat overigens heel snel, wel miljoenen keren per seconde. Elke draaibeweging van de drum komt overeen met een horizontale lijn op het blad. Dit moet dus uiteraard erg nauwkeurig gebeuren. Hoe kleiner de draaibeweging die de drum kan maken, hoe hoger de verticale resolutie van de laserprinter. De beweging van de laser op de drum omvat dus de puntjes binnen één zo’n horizontale lijn op het blad. Hoe sneller de laser in- en uitgeschakeld kan worden, hoe meer puntjes hij binnen een horizontale lijn kan passen en hoe hoger dus de horizontale resolutie van de laserprinter. Terwijl de drum draait om de volgende lijn door de laser te laten beschijnen, draait de net behandelde drumlijn nu in de toner (zwarte poederinkt).

Elektrostatisch
Zoals iedereen wel weet, wordt fijn droog materiaal heel sterk aangetrokken door elektrostatische ladingen. Bijgevolg blijft de toner plakken aan elk geladen puntje op de drumlijn. Na een volledig omwenteling heeft dus de volledige drum inkt op alle plaatsen die op het papier zwart moeten worden. Nu komt het papier aan de beurt: door een stel rubberen rollers wordt dat nu langs de met inkt bedekte drum heen gerold, waardoor het beeld van de drum op het papier overgebracht wordt. Het probleem is nu, dat die tonerinkt niet zou blijven zitten. Daarom moet die eerst gefixeerd worden. Dat gebeurt met hitte. De toner is speciaal ontworpen om vlug te smelten en dat gebeurt dan ook terwijl het papier via hitte en druk opgewarmd wordt. Als je je ooit afvroeg waarom het papier warm is als het uit de laserprinter gerold komt, is dat dus niet vanwege de laser maar wel vanwege de tonerfixering.

1
2
3
4
5
6
7
Vorig artikelWakosda?
Volgend artikelThermische printers

6 REACTIES

  1. Beste,

    Vroeger gebruikte ik dit document om de werking van een laserprinter te tonen aan mijn leerlingen. Helaas werkt deze applet (figuur) niet meer. Kan je hem terug activeren a.u.b.?
    Ook de applet van de inktjetprinter werkt niet meer. Kan je ook die activeren?

    Dank je wel. Veel jeugd in Vlaanderen is je dankbaar.

    Mvg,

    M. Varewyck

  2. PagePro printer werkt uitstekend ook als Dos-printer… maar jemoet dan gebruik maken van de Software DOSPRN van het internet afhalen met key… werkt uitstekend…. In de oude dosprogramma\’s
    printer instellen als EPSON dotmatrix … De grafische layout vliegen je printer uit… zo snel… Ik heb gelijk mijn oude HP laserprinter weggegooid….

  3. Beste diskidee,

    Ik heb een hele mooie Minolta laserprinter (PagePro 1100L). Het probleem is alleen dat ik hem niet aan de gang krijg onder XP. Goede drivers zijn nergens te vinden op internet of bij Minolta. Mijn systeem is goed genoeg (512Mb intern geheugen). Deze printer werkt met een zogenaamde GDI poort en maakt ook een andere poort aan, namelijk de PW1 pport in plaats van de LTP1.

    Wat moet ik doen?

    Alvast bedankt
    Paul Geurts, Udenhout
    info@paulgeurts.com

Reacties zijn gesloten.